Dan Lungu la European Book Club din Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv are plăcerea de a-l prezenta publicului israelian pe scriitorul și sociologul român Dan Lungu, în cadrul proiectului EUNIC intitulat European Book Club.

Întâlnirea, organizată în limba engleză, va avea loc în data de 10 decembrie, începând cu ora 19:00, la Biblioteca Municipală Beit Ariela (Design Library).

Pornind de la binecunoscuta sa carte „Sunt o babă comunistă” (Polirom, 2007), tradusă în majoritatea limbilor de circulație europeană și ecranizată în 2013, în regia lui Sterea Gulea, Dan Lungu va vorbi despre diverse reprezentări ale comunismului în literatura română modernă, avându-l ca partener de discuție pe Raphael Vago, istoric și profesor la Universitatea din Tel Aviv.

Dan Lungu este un scriitor, poet și dramaturg român, cunoscut și în calitate de teoretician și sociolog literar, fiind unul dintre cei mai de succes autori români după 1990. Universul său literar cuprinde în principal imagini „microsociale” ale vieții din timpul regimului comunist și din perioada de tranziție ulterioară. Conferențiar la Facultatea de Sociologie, Dan Lungu este, de asemenea, autorul și coautorul unor eseuri și studii sociologice despre viața de zi cu zi sub regimul comunist, având, totodată, o lucrare de doctorat intitulată Ipostaze sociologice ale propagandei și manipulării. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și, începând cu 2013, a inițiat și organizat anual festivalul FILIT (Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași), împreună cu scriitorii Florin Lăzărescu și Lucian Dan Teodorovici.

Clubul European de Carte a fost înființat în Israel de mai multe institute culturale ale statelor membre ale UE cu scopul de a promova literatura europeană și de a încuraja dialogul intercultural. Această proiect permite scriitorilor europeni contemporani să-și prezinte cărțile și eseurile publicului israelian și să servească drept vitrină a scenei literare europene. Datorită European Book Club, țările partenere ale proiectului își propun să depășească granițele, să deschidă ușile și să conecteze oamenii prin literatură și traducere, realizând astfel deviza UE - „unitate în diversitate”.