

Sala bizantină a Palatului Béhague
Reşedinţa Ambasadorului României în Franţa
123 rue Saint Dominique 75007 Paris
Miercuri, 25 mai 2016, ora 19.15
Intrarea este liberă, cu rezervare obligatorie la 01 47 05 15 31 sau prin e-mail la : institut@institut-roumain.org
Eveniment organizat în timpul preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
Invitaţi şi temele intervenţiilor:
Annette Wieviorka : Construcţia memoriei Holocaustului în spaţiul public - cazul Franţei
Adrian Cioroianu : Memoria Holocaustului în spaţiul public românesc contemporan
Alexandru Florian : Competiţia memoriilor despre Holocaust în spaţiul public românesc
Zoltan Tibori Szabó : Prezenţa vizuală a Holocaustului în spaţiul public Transilvan de la al doilea război mondial până azi (prezentare însoţită de proiecţii de fotografii)
Liviu Beris : Mărturiile unui supravieţuitor al deportării evreilor în Transnistria
Memoria Holocaustului este astăzi prezentată ca o lecţie universală împărtăşită de comunitatea internaţională, un punct de reper pentru a construi secolul XXI pe valori civice şi morale comune.
Fiind o memorie omniprezentă în societăţile contemporane, memoria Holocaustului este învestită cu o funcţie eminamente educativă, susţinută şi promovată de publicarea de lucrări, mărturii, producţii audiovizuale, comemorări, expoziţii, muzee şi monumente memoriale.
Astăzi, distrugerea în masă a evreilor din Europa nu mai poate fi considerată o pagină de istorie ruptă de realitatea prezentă ; ea face apel la dimensiunea etică a memorializării sale şi la responsabilitatea politică a transmiterii ei generaţiilor viitoare.
Cu toate acestea, memoria Holocaustului şi prezenţa sa vizuală în spaţiul public au fost construite de-a lungul anilor neliniar şi diferite de la o ţară la alta.
Această conferinţă se doreşte a fi un prilej de reflecţie şi împărtăşire a discursului public despre Holocaust în România şi în Franţa.
Annette Wieviorka este istoric francez, specialistă în Holocaust şi istoria evreilor în secolul XX, directoare a Centrului naţional de cercetare ştiinţifică (CNRS). Este de asemenea autoare a numeroase publicaţii şi a serialului documentar 14 mărturii de la Auschwitz.
Adrian Cioroianu est istoric, jurnalist şi om politic român. Fost ministru al Afacerilor externe al României, Adrian Cioroianu este azi ambasador, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO.
Alexandru Florian, profesor de ştiinţe politice şi specialist al tranziţiei politice în ţările Europei de est, este directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România "Elie Wiesel". Alexandru Florian este autorul a numeroase lucrări despre Holocaustul în România.
Zoltan Tibori Szabó este istoric şi specialist al Holocaustului din Transilvania, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Zoltan Tibori Szabó est autor al unor numeroase publicaţii despre istoria Transilvaniei dupa cel de-al doilea război mondial.
Liviu Beris, 88 ani,este unul dintre supravieţuitorii deportării evreilor în Transnistria.