
- 21 February 2022 - 21 February 2022
- Etichete Constantin Brancusi Konzert Multimedia Ausstellung
Cu ocazia aniversării a 146 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, ICR Berlin a organizat în parteneriat cu Amabasada României la Berlin, un concert cameral „Compozitori în atelierul lui Constantin Brâncuși“pe parcursul căruia a fost proiectată o expoziție multimedia dedicată artistului aniversat. Evenimentul a avut loc pe 21 februarie, de la ora 19.00, la Ambasada României de la Berlin.
Spectacolul s-a bucurat de participarea Excelenței Sale, doamna Adriana Stănescu, ambasadoarea României în Germania, care a adresat participanților un cuvânt de bun venit și o scurtă alocuțiune. De asemenea, Cristian Niculescu, pianist cu o largă recunoaștere internațională, a vorbit publicului despre spectacol.
Programul concertului cameral a fost următorul:
Alina PETRESCU-LEPPER – vioară, Iosif Ion PRUNNER – pian, Cristian NICULESCU – pian
Marcel Mihalovici – Dans românesc pentru pian, lucrarea compusă cu ocazia Expoziției universale de la Paris din anul 1937
Marcel Mihalovici – Nocturne, pian
Darius Milhaud – Saudades do Brasil op. 67, pian
Erik Satie – Gnossienne nr. 1, 3 & 4
Erik Satie – Gimnopédie nr.1
George Enescu – Suităpentru pian la patru mâini
Darius Milhaud – Sonata pentru vioară și pian nr. 2 op. 40
Evenimentul „Compozitori în atelierul lui Constantin Brâncuși“ și-a propus să releve personalitatea lui Constantin Brâncuși în aspectele sale mai puțin cunoscute și să aducă în atenția publicului relația de prietenie dintre Constantin Brâncuși cu trei dintre compozitorii importanți ai secolului XX: Erik Satie, Darius Milhaud și Marcel Mihalovici.
În cadrul evenimentului a fost prezentată expoziția multimedia „Constantin Brâncuși, sculptorul cosmogoniei moderne“. Bazându-se pe o bogată bibliografie de specialitate, istoricul și istoricul de artă Cristina ENĂȘESCU, a prezentat publicului parcursul operei brâncușiene de la „Turnanta din 1907“, moment de cotitură și de desprindere de influența rodiniană până la ceea ce sculptorul-gânditor ar fi dorit să reprezinte încununarea operei sale, Templul din Indore.