Cafenea literară la ICR Tel Aviv – lansarea în Israel a antologiei „Viscolesc zăpezile albastre. 50 de poeți evrei născuți în România”, 24 octombrie 2019, ora 17:00

În data de 24 octombrie, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat și găzduit lansarea antologiei de poezie „Viscolesc zăpezile albastre – 50 de poeți evrei născuți în România”, realizată de Edgard Bitel și apărută în 2019 la Editura Tipo Moldova, Iași, 2019, în cadrul unui nou eveniment al „Cafenelei Românești”. Cu această ocazie a fost prezentat și numărul 2/2018 al revistei Euphorion, a filialei Sibiu a USR, ediție dedicată scriitorilor israelieni de limba română, intitulată „Diaspora literară românească din Israel”.

Evenimentul, desfășurat în limba română și moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, a beneficiat de prezența și participarea, din România, a prof. univ. dr. Dumitru Chioaru care prefațează volumul. Acesta a subliniat necesitatea unei astfel de antologii, percepută ca o „adevărată sărbătoare culturală” în lumea literară de expresie română din Israel și al cărei merit principal este dat de „recuperarea” binevenită a operelor unor poeți evrei născuți în România și care, din motive preponderent istorice, nu au avut parte de o receptare critică pe măsură la momentul apariției. Totodată, selecția atentă a poeziilor care, în marea lor majoritate, nu se regăsesc în alte antologii de poezie cât și rigoarea instrumentelor de lucru folosite la crearea volumului susmenționat au fost, de asemenea, subliniate.

La eveniment a mai participat Biti Caragiale, redactor, jurnalist, colaboratoare la publicația israeliană de limba română Jurnalul Săptămânii și membră fondatoare a Cercului Cultural de la Haifa, care a vorbit, în nume personal, despre rolul special pe care-l ocupă poezia și plăcerea lecturii dată de o antologie cu o selecție aparte de poezii, ce readuce în atenția publicului nume mai puțin accesibile publicului vorbitor de limba română din Israel, precum Florin Mugur.

Manifestarea a inclus un recital de poezie, în lectura actorilor Sandra Sadé (Teatrul Cameri din Tel Aviv) și Ilan Shani. Totodată, au existat două momente muzicale, în cadrul cărora Elena Cercel și Rely Shwartzberg au interpretat melodii pe versuri ale unor poeți incluși în antologie (Tania Lovinescu și Liviu Deleanu). Silvia Riri Manor, inclusă în antologie cu poeziile Kilometraj la modă și Eu nu cred în plural, a recitat, la rândul ei, câteva poezii. Seara a fost încheiată de către Edgard Bitel, care a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți și implicați atât în pregătirea volumului, cât și a evenimentului de lansare și să salute, de asemenea, prezența în sală a câtorva dintre poetele prezentate în antologie, precum Beatrice Bernath, Madeleine Davidsohn, Luiza Carol și Maria Găitan Mozes.

În prefața intitulată O antologie demult așteptată, Dumitru Chioaru notează următoarele: „Antologia cu inspiratul titlu „Viscolesc zăpezile albastre”, alcătuită de Edgard Bitel, scriitor evreu stabilit după decembrie 1989 în Israel, arată că numărul scriitorilor evrei care au scris/scriu în limba română este mult mai mare, iar contribuția lor cu atât mai bogată. Din cei cincizeci de scriitori selectați de el, majoritatea sunt poeți, dar există și unii care au scris mai întâi poezie, după care s-au afirmat în alte genuri: exemple fiind Felix Aderca și Max Blecher, sau romancieri, Aurel Baranga, ca dramaturg, sau în altă parte, precum Victor Brauner în pictură. Cei cincizeci de poeți nu sunt antologați în ordine cronologică, chiar dacă aceasta ar fi demonstrat mai bine vechimea și continuitatea contribuției scriitorilor evrei la dezvoltarea literaturii române, începând cu Avram Rodion Steuerman (n. 1872), până la Bianca Marcovici (n. 1952), Edgard Bitel preferă însă ordinea alfabetică, antologia lui cuprinzând pentru fiecare poet o fișă de dicționar și câte două poezii reprezentative, unele bine cunoscute, altele diferite de cele din alte antologii. [...] Salut, așadar, ca pe un veritabil eveniment cultural inițiativa alcătuirii cu gust estetic și rigoare științifică de către Etgard Bitel a antologiei „Viscolesc zăpezile albastre” în care cincizeci de poeți evrei și o sută de poezii publicate în limba română provoacă irezistibil la lectură.”

Etgard Bitel a debutat ca poet în anul 1969 în revista Academiei Militare, fiind apoi inclus în volumul colectiv „Timpul nostru miracol” apărut în 1972, sub egida cenaclului literar „Neagoe Basarab” de la Piatra Neamț. În cadrul Centrului de librării al județului Neamț a organizat peste 50 de lansări de carte ale unor nume prestigioase din literatura română și a participat la organizarea a zece târguri de carte. În anul 2018 a tradus piesa de teatru „Noii infractori” a scriitoarei israeliene Edna Mazia, care a fost pusă în scenă la Teatrul Național din București, în regia lui Ion Caramitru. Este laureat al mai multor concursuri de poezie din România și a fost distins cu Premiul pentru dramaturgie al Teatrului Național din Craiova, în anul 1986. În 2018 a reprezentat Israelul la Festivalul Internațional de Poezie de la Sighetul Marmației și la Serile de poezie „Nichita Stănescu” de la Desești.

Dumitru Chioaru este doctor în filologie în 1998 al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în prezent fiind profesor de literatură comparată la Facultatea de Litere şi Arte a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi redactor-şef al revistei „Euphorion”. A publicat numeroase volume de poezie, alături de cărți de critică literară și eseuri. Împreună cu Ioan Radu Văcărescu a publicat, în 1998, „Antologia poeziei româneşti de la origini până azi”. Traduceri din poezia lui au apărut în reviste şi antologii din Belgia, Franţa, Germania, Italia şi SUA. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN-Clubului Român şi al Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România.