Spectacolul BLOT - Body Line of Thought, o coproducție a Tangaj Collective, Centrului Național al Dansului București și al companiei de dans canadiende Action At a Distance, explorează corpul uman și mișcările sale în relație cu lumea bacteriilor. Corpul este prezentat ca un sistem în rețea, puternic și fragil în același timp. Conceput ca un spectacol hibrid, BLOT folosește dansul pentru a vorbi despre asemănările dintre oameni și alte animale, cum ar fi transpirația, mirosul, reproducerea, activitatea fizică și imunitatea. De la nivel micro la nivel macro, spectacolul explorează modul în care bacteriile influențează aceste procese și ne conectează cu planeta. Spectacolul se desfășoară în limba română, cu subtitrare în limba engleză și este recomandat publicului cu vârsta de peste 16 ani, întrucât conține scene de nuditate.
Simona Dabija și Maria Luiza Dimulescu dau viață interpretării prin mișcări fluide, repetitivitate și reacții empatice, care creează un spațiu scenic organic, aflat în continuă transformare. Conceptul spectacolului subliniază ideea că organismul uman este un sistem interconectat, puternic și fragil în același timp, iar bacteriile joacă un rol esențial în definirea identității noastre biologice și sociale. Înainte de fiecare spectacol, cele două artiste cultivă culturi de bacterii. Acest proces generează imagini coregrafice ale culturilor microbiene, care sunt prezentate prin intermediul ecranelor. Imaginile arată o micro-lume care, atunci când este descoperită, descrie un macro-peisaj al unei lumi extraterestre.
Simona Deaconescu a obținut diploma de licență și master în Coregrafie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București, precum și o licență în Regie de film de la Universitatea Media din România. Practica sa artistică este profund înrădăcinată în cercetare și a fost susținută de rețele europene inovatoare precum MODINA, Moving Digits și Biofriction. În 2022, dedicarea sa pentru explorarea istoriei dansului marginal a fost recunoscută cu NRW Dance Research Scholarship. În 2014, a fondat Tangaj Collective, organizație ce reunește artiști și cercetători transdisciplinari. În anul următor, a cofondat Bucharest International Dance Film Festival, eveniment pe care l-a curatoriat timp de zece ani, o platformă cheie pentru intersecția dintre dans și cinema în Balcani. Creațiile sale artistice cuprind spectacole, instalații, filme și lucrări de artă video prezentate în teatre, galerii, muzee și spații neconvenționale din Europa, Canada, Mexic, Africa și SUA.
Vanessa Goodmana studiat la Universitatea Simon Fraser și este directorul artistic al Action at a Distance Dance Society, unde își concentrează pasiunea pentru crearea de lucrări care rezonează dincolo de aspectul estetic, aprofundând complexitatea condiției umane. De-a lungul anilor, stilul său coregrafic a fost recunoscut pe scară largă, obținând o serie de distincții prestigioase, precum Iris Garland Emerging Choreographer Award (2013) și Yulanda M. Faris Scholarship (2017/18). Eforturile sale au fost, de asemenea, susținute de instituții notabile, inclusiv Banff Centre for Arts and Creativity, unde a primit Schultz Endowment (2019), și prin programul Space to Fail, care i-a extins aria creativă în Noua Zeelandă, Australia și Vancouver (2019/20). Spectacolele sale reflectă o prezență artistică dinamică atât la nivel local, cât și internațional. În Vancouver, lucrările sale au fost prezentate de DanceHouse, SFU Woodwards și Galeria Belkin. Experiența sa a fost extinsă prin spectacole la festivaluri precum Fluid Festival din Calgary, The Dance Made in Canada Festival din Toronto, precum și pe scene internaționale renumite, dintre care amintim Bienal Internacional de Dança Do Ceará din Brazilia. Cu fiecare proiect, Vanessa Goodman continuă să provoace și să redefinească limitele dansului contemporan.
Tangaj Collectivea fost fondat de coregrafa Simona Deaconescu în anul 2014 . Acesta funcționează ca un ONG cultural, cu sediul în București și produceperformance-uri și proiecte de dans contemporan (care combină mișcarea, teatrul și diverse forme de exprimare artistică)create de Simona Deaconescu și colaboratorii săi, dublate de programe educaționale și turnee. Compania organizează, de asemenea, platforme curated showcase și proiecte culturale dedicate comunității locale. În 2021 a fost premiată de Fondul pentru Promovarea Culturii Românești în Afara Granițelor. Tangaj Collective a dezvoltat unul dintre cele mai populare programe de formare în dans contemporan pentru non-profesioniști din București, cu peste 3000 de participanți de-a lungul timpului, dublat de ateliere regulate de tehnică de dans și compoziție interdisciplinară pentru dansatori profesioniști, conduse de Simona Deaconescu și colaboratorii săi. Începând cu 2015, Tangaj Collective organizează BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival. BIDFF este o platformă dedicată celor mai curajoși artiști din domeniul dansului, filmului și artei digitale. În paralel, BIDFF a dezvoltat un laborator pentru a sprijini producția de filme de dans autohtone.
Mai multe informații despre Klagenfurt Festival și modul de procurare a biletelor regăsiți aici.
©Adi Bulboaca