Ziua Europei, sărbătorită la Luxemburg printr-un eveniment organizat sub auspiciile Esch2022 - Capitală Culturală Europeană

Institutul Cultural Român de la Bruxelles și Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, susțin, în data de 9 mai 2022, participarea curatorului Mihai Zgondoiu la Esch2022-Capitală Culturală Europeană, cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei.


Prin demersurile unor cunoscuți artiști contemporani din țările membre UE, în 2022, Ziua Europei este sărbătorită la Esch2022 prin proiecte având o tematică de mare actualitate, în contextul Zilei Europene a Tineretului și a Pactului Verde European.

Manifestarea va fi organizată de Reprezentanța Comisiei Europene la Luxemburg în cooperare cu Ministerul Culturii din Marele Ducat al Luxemburgului, Biroul de Informare al Parlamentului European, Ministerul Afacerilor Externe și Europene.

În cadrul acestui amplu eveniment de diplomație culturală, va fi prezentată expoziția "Predicțiile Pământului. Despre gândirea și practica ecologică", prin intermediul unui film și a unei prezentări făcută de curatorul Mihai Zgondoiu. O serie de lucrări ale studenților de la UNArte și UVT Arte vor fi prezentate în cadrul Standului României, organizat de Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, alături de proiectele unor licee și școli românești câștigătoare ale competiției National Space Society – Space Settlement Contest 2022, organizată de NASA.

In data de 9 Mai 2022, un număr de 60 de standuri ale misiunilor diplomatice, instituțiilor europene și autorităților locale vor fi amplasate în Place de l'Hôtel de Ville și Place de la Résistance din orașul Esch-sur-Alzette, programul cuprinzând concursuri diverse pentru copii și tineri, activități sportive (skateboard) și artistice (graffiti), precum și concerte.

Misiunile diplomatice vor prezenta cu acest prilej o serie de proiecte culturale recente, precum și informații de interes despre specificul național, turistic și gastronomic al fiecărei țări membre UE, cu accent pe sprijinirea domeniului tineretului (turism, posibilități de învățământ superior pentru studenți străini etc.), și pe măsuri implementate în vederea atingerii obiectivului de neutralitate climatică.

La deschiderea oficială, vor lua parte înalți oficiali între care: Jean Asselborn, ministrul afacerilor externe și europene și Nicolas Schmit, Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

Standul României va fi conceput astfel încât să reflecte tematica aleasă de organizatori, punând în valoare mesajul expoziției ”Predicțiile Pământului. Despre gândirea și practica ecologică”, care avut loc la Muzeul Național Cotroceni în perioada septembrie - octombrie 2021, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. De asemenea, Mihai Zgondoiu, curatorul expoziției, va susține două prelegeri: “Despre gândirea și practica ecologică în arta contemporană” și „Eco Street Art: Intervenția artistică în spațiul public corelată cu realitățile provocatoare ale vremii”.

Proiectul urmărește să genereze premisele pentru o înțelegere mai profundă a modului în care provocările ecologice (poluarea, distrugerea biodivesității, schimbările climatice) ne pot afecta viața în mod dramatic. De asemenea, tema aleasă își propune transmiterea unui îndemn pentru tânăra generație pentru un comportament responsabil față de mediul înconjurător. Se doreşte tragerea unui semnal de alarmă privind impactul uman iresponsabil asupra mediului înconjurător şi încercarea de a face din protejarea naturii o prioritate.

Tema curatorială a expoziţei ‘Predicțiile Pământului. Despre gândirea și practica ecologică’ aduce în prim plan un discurs angajat (şi asumat) prin care artiştii îşi prezintă vizual opiniile filosofice, spirituale, activiste sau estetice. Raportarea la timp şi spaţiu este necesară mai ales atunci când analizăm şi comparăm date (...) cu care privitorul relaţionează profund la nivel mental şi emoţional. Se fac dezvăluiri. Se ridică semne de întrebare. Predicţiile sunt şi ele parte din acest dialog non-verbal. (Mihai Zgondoiu – curator)

Mihai Zgondoiu (n. 1982) este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Între anii 2014-2021, predă la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018, la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. De asemenea, Mihai Zgondoiu a fost iniţiator şi coordonator al galeriei Atelier 030202 din București (2009 până în prezent), co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012 – 2014) și Co-Curator al proiectului „Atelier în tranziție” (2009-2013). A câștigat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru „Artă în spațiul public” (2017), și Premiul JCE Contemporary Art Bienalle - selecția românească (2019). În 2018, a curatoriat expoziția „Urban Steps” la Muzeul Național de Artă Contemporană - București, iar în 2019, expozițiile "Young Blood" din Pavilionul Supercontemporan Art Safari- București și "Electrecord - Romania in vinyl covers" din cadrul Festivalului Festivalului Internațional al Artelor EUROPALIA ROMÂNIA, Belgia.

În practica sa artistică, oscilează cu lejeritate într-o arie largă de genuri și tehnici vizuale, de la desen, colaj și print experimental, la video-instalații, acțiuni-performance și intervenții urbane. Proiectele sale evocă un spirit critic (și autocritic, după caz) față de clișeele de gândire din societatea actuală, parodiind falsele valori și icon-uri create de noile media prin diferite tipuri de propagandă fake news.

Cele mai recente expoziții sunt: „Re-Conception”, Triennials of Extended Media, Pavilion Cvijeta Zuzoric, Belgrad (2019), “The Uslan International Woodcut Biennale”, Uslan (2019), “JCE Contemporary Art Bienalle”, The Belfry – Montrouge (2019), “Fragments”, BOZAR Centre for Fine Arts, Brussels (2019), “HIT” - Kanal Centre Pompidou, Brussels (2019), Bucharest Artworlds at the Wrong Biennale #4”, Rezidența Scena9, București (2020), Beyond other horizons, Palace of Culture / Art Museum, Iași (2020), M.A.F.A.7 (Media Art Festival Arad), Kinema Ikon, Art Museum - Arad (2020), Bucharest School, Art Safari Contemporary Art Pavilion, Bucharest (2020), Clubul sportiv al artelor, Muzeul de Artă Recentă, București (2021), Puls 20, Kunsthalle Bega, Timișoara (2021), Omul aproximativ 3.0, Kunsthalle Bega, Timișoara (2022).

Standul României este completat de proiecte ale unor licee și școli românești câștigătoare ale competiției National Space Society – Space Settlement Contest 2022, organizată de NASA, competiție la care au participat în acest an peste 17.000 de elevi din 22 de țări din întreaga lume. Reprezentanții României, elevi din clasele X – XII, dar și din clasa a VII-a, provin din licee din București, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța și Piatra Neamț, câștigând 24 de premii (8 premii I, 3 premii II, 5 premii III, 8 mențiuni de onoare).

In 2022, Ziua Europei este sărbătorită, într-un mod inedit, printr-un proiect cu o temă de mare actualitate, dezbătută cu prioritate în toate țările lumii, artiști consacrați sau emergenți fiind dublați de proiectele tinerei generații, o generație cu o implicare fără precedent în atingerea obiectivului de neutralitate climatică.