VENEȚIA. Emanuil Gojdu, evocat în seria „Mărturii ale timpului. Oameni și fapte”

Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean va evoca personalitatea lui Emanuil Gojdu, avocat și deputat cu o contribuție remarcabilă la istoria și cultura României, miercuri, 3 februarie 2021, când se împlinesc 151 de ani de la moartea sa. Materialul video subtitrat în limba italiană va fi prezentat pe pagina de Facebook a IRCCU Veneția.

Emanuil Gojdu (9 februarie 1802, Oradea, atunci parte a Imperiului Habsburgic – 3 februarie 1870 Pesta, Ungaria) a fost un avocat de succes și patriot ardelean de origine aromână, familia sa fiind originară din Moscopole. Gojdu a fost un luptător neobosit pentru drepturile românilor din Transilvania și Ungaria. Era bine cunoscut faptul că Emanuil Gojdu era mândru de originea sa de român ortodox. În casa sa de la Budapesta aveau loc frecvent întâlniri cu deputații români din Dieta Transilvaniei (1863-1865), din Dieta Ungariei (după 1867) și cu înalte personalități politice și culturale din Imperiul Habsburgic. Averea sa a fost donată, prin testament, fundației care îi poartă numele și care, între 1871 și 1919 a acordat peste 5.500 de burse de studiu unor elevi și studenți, unii dintre aceștia devenind, la rândul lor, personalități ale vieții culturale, sociale, politice din România, precum Traian Vuia, Aurel C. Popovici, Aron Cotruș și mulți alții.

Cornel Sigmirean este profesor titular de istorie la Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie „George Emil Palade“ din Târgu Mureș. Este director al Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș, autor a peste 200 de studii, articole, coordonator a numeroase publicații. Este preocupat în special de aspecte legate de istoria culturală, în principal istoria învățământului, luată în considerare din perspectiva formării intelectualității și a elitelor fostului Imperiu din zona Dunării. A studiat rolul formatorilor de pedagogie națională în proiectele politice de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea.

Proiectul face parte din seria „Mărturii ale timpului. Oameni și fapte”, inițiat de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Materialul video a fost realizat de Roxana Mihaly, bursieră „Nicolae Iorga” la IRCCU Veneția: https://www.youtube.com/watch?v=hlVgGJP8rN0