Un viitor alternativ pentru metropola londoneză

Trei echipe de cercetători alcătuite din doisprezece studenţi internaţionali de la faimosul Architectural Association Design Research Lab din Londra (AA DRL), printre care şi românul Octavian Gheorghiu, lucrând sub îndrumarea profesorului Theodore Spyropoulos, participă în data de 27 februarie 2014, la sediul ICR Londra, la o conferință despre dezvoltarea capitalei britanice și posibilitățile de amenajare a zonei metropolitane londoneze. Cercetătorii vor prezenta o viziune alternativă asupra viitorului Londrei, bazată pe principii ecologice şi pe aportul maşinilor inteligente. Aceasta explorează soluţii pornind de la aspecte problematice precum dependenţa de importuri a populației, nevoia crescândă de spaţiu vital, exploatarea insuficientă a Tamisei și modalitățile de transport.
În prezent, acest grup de studenţi la arhitectură proveniți din mai multe țări, coordonat de Octavian Gheorghiu sub supervizarea profesorului Spyropoulos, directorul AA DRL, desfăşoară un studiu amplu referitor la strategia de dezvoltare urbană a Londrei, abordând teme de actualitate, de real interes atât pentru cei avizați, cât şi pentru publicul larg. Studenţii sunt împărţiti în 3 echipe de cercetare, fiecare dintre acestea concentrându-se pe o anumită temă, cum ar fi transportul urban, problemele legate de practicarea agriculturii, chestiunea pieţelor etc. Proiectul presupune regândirea integrală a modelului actual de mobilitate urbană și conceperea unui sistem alternativ, mai performant.

În deschiderea conferinţei va lua cuvântul profesorul Spyropoulos, care va descrie contextul larg al cercetării şi va face o prezentare a activităţilor instituţiei academice pe care o conduce. Apoi, fiecare echipă de studenţi își va susține propriul concept, ilustrat prin proiecţii video şi expunerea unor prototipuri bazate pe modele de comunicare electronică, reproducând capacitatea de transformare urbană.

Conferinţa, organizată de Architectural Association Design Research Lab în colaborare cu ICR Londra, va fi găzduită de clădirea Institutului din 1 Belgrave Square.

Theodore Spyropoulos este directorul renumitului Design Research Lab al nu mai puțin cunoscutei Architectural Association din Londra. A făcut parte din echipa de cercetători de la Center for Advanced Visual Studies al MIT și este co-fondator al New Media and Information Research Initiative a aceleiași Architectural Association. A predat în Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, la University of Pennsylvania, respectiv Royal College of Art (Innovation Design Engineering Department). A colaborat, de asemenea, cu Art & Ecology Trans-disciplinary Group, un grup de cercetare trans-disciplinar preocupat de reflectarea ecologiei artei în dezvoltarea urbană, inițiativă comună a London School of Economics și a Royal Society of Arts & Arts Council England. Ca arhitect, este autorul unor proiecte spectaculoase, printre care complexul City of Culture din Santiago de Compostela, celebrul stadion O2 și mai multe componente ale Satului Olimpic din Londra.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk