„Un secol pentru România" - Documentar istoric lansat pe DVD de Televiziunea Română la Institutul Cultural Român

Luni, 21 ianuarie 2013, la sediul Institutului Cultural Român a fost lansat DVD-ul cu filmul Un secol pentru România, produs de Televiziunea Română, după un scenariu și în lectura istoricului Adrian Cioroianu.
La eveniment au luat cuvântul prof. dr. Andrei Marga, președintele Institutului Cultural Român, prof.dr. Adrian Cioroianu, decanul Facultății de Istorie a Universității București, Beatrice Comănescu, directoarea TVR International și Ștefan Popescu, directorul Direcției Generale Cooperări Externe din cadrul ICR.

Pe parcursul celor 52 de minute ale documentarului Un secol pentru România, istoricul Adrian Cioroianu ne călăuzeşte în parcurgerea ultimilor 100 de ani de istorie a României, drum marcat prin 10 priorităţi naţionale ale secolului. Dintre acestea amintim: succesiunea de evenimente premergătoare formării României Mari, tensiunile politice de la mijlocul secolului XX, desfăşurarea celui de-al doilea Război Mondial, consolidarea comunismului, precum şi contextul internaţional care a influenţat situaţia României. „Drumul pe care România l-a parcurs în ultima sută de ani, până când a devenit parte integrantă a Europei, n-a fost nici simplu şi nici uşor. România a avut mereu priorităţi, uneori ele au fost expresia dorinţei cetăţenilor, alteori – cum vom vedea – au fost impuse din afară, uneori şi cu forţa“, spune Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti.

Documentarul Un secol pentru Româniava fi distribuit de Institutul Cultural Român filialelor sale din străinătate, iar publicul larg din ţară îl va putea achiziţiona din reţeaua librăriilor Diverta şi Cărtureşti.

Lansarea a prefațat conferința cu tema „Constituirea României Moderne“, care va inaugura miercuri, 23 ianuarie 2013, ciclul Conferințelor ICR.