„Trubadurul din Bălți” la ICR Tel Aviv, un eveniment despre opera lui Zelig Leib Bardichever

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Leyvik House din Tel Aviv și Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel, continuă seria de evenimente dedicate culturii idiș intitulată „Yiddishkeit”, printr-un nou eveniment care pune în lumină opera poetului și compozitorului Zelig Leib Bardichever (1903-1937), născut în Bălți (Basarabia).

Evenimentul se va defășura în limbile ebraică și idiș, va avea loc marți, 13 februarie 2024, de la ora 17:00, la sediul ICR Tel Aviv și va cuprinde și un intermezzo muzical cu muzică klezmer compusă de Zelig Bardichever, interpretată live de Simson Kimelmacher, acompaniat la pian de Daniel Galay.

Programul evenimentului va cuprinde un dialog între Emil Kalin – scriitor (originar din România) proeminent reprezentant al noii generații de scriitori de limbă idiș – alături de Daniel Galay, poet și director al Leyvik House, despre poetul și compozitorul de expresie idiș Zelig Leib Bardichever, născut în Bălți (Basarabia), în anul 1903.

Poeziile și cântecele compuse de Zelig Bardichever într-o manieră simplă, dar elegantă, au fost scrise într-un stil folcloric care înfățișa cu sensibilitate detalii din viața și sărăcia artizanilor și evreilor de rând, precum și aspecte ale orașele românești din epoca trecută. În anii 1920, deși nu fuseseră publicate niciodată, compozițiile sale au devenit populare în rândul publicului larg, dar și al altor cântăreți, fiind foarte cunoscute printre muncitorii și ucenicii evrei din România.

La momentul de față, versurile sale fac parte din repertoriul standard al cântăreților de muzică idiș. Printre cele mai cunoscute melodii ale sale se numără Melokhe - Melukhe, Ele Bele, Khotsh kh'hob nisht kayn Prute. În 1980 a fost publicată, la o editură din Rehovot (Israel), o nouă ediție cu creațiile sale Lider nit nigunim (Cântece cu melodii), apărută inițial la Cernăuți în 1939.

În anii ’30 a început colaborarea cu Teatrul Idiș de la Iași, unde a pus în scenă piese de teatru pentru amatori, unele inspirate din opera lui Sholem Aleichem. În acea perioadă, în care era și membru în Liga Culturală Ieșeană, s-a împrietenit cu figuri importante ale teatrului idiș precum Yankev Sternberg. S-a stins prematur, la Iași, la vârsta de 34 de ani, din cauza tuberculozei.