TIMIȘOARA. Antologii şi baze de date ale revistei „Orizonturi culturale italo-române”

Ediţia din ianuarie a revistei „Orizonturi culturale italo-române” aduce publicului din România şi din Italia o serie de publicaţii aniversare ale revistei: Antologia de 60 de scriitori români traduşi în italiană (scriitori inediţi sau cu opere inedite în italiană); Antologia de 60 de poeţi români traduşi în italiană; Antologia de 65 de poeţi italieni în traducere românească.

Revista prezintă apoi, în premieră absolută, o privire de ansamblu asupra autorilor italieni traduşi şi publicaţi în România, în baza de date „Italienistica Traduceri” cu toate titlurile din Catalogul Bibliotecii Naţionale din diferite domenii, literatură, filosofie, economie etc. Sunt prezentaţi integral anii 2019 - 103 titluri, 2018 - 87 de titluri, 2017 - 65 de titluri. Până în septembrie 2020 există 71 de titluri. Un proiect de amploare, creat de Afrodita Carmen Cionchin, la care contribuie Miruna Dumitru şi Andreea Ungureanu, coordonate de prof. Smaranda Bratu Elian de la Universitatea din Bucureşti.

Pentru a oferi imaginea completă a scriitorilor români traduşi şi publicaţi în Italia din 1900 până în prezent, revista a creat baza de date „Scriitori români în italiană” cu toate titlurile cărţilor apărute din 1903 până în 2020 nu numai în Italia, ci şi în România (inclusiv în ediţii bilingve). Acesteia i se adaugă secţiunea „Scriitorii români italofoni”, cuprinzând atât Autorii din România cu publicaţii în limba italiană, cât şi Scriitorii migranţi (cei care locuiesc în Italia, scriind şi publicând în limba italiană). Coordonatorii proiectului sunt Afrodita Carmen Cionchin şi Mauro Barindi.

Baza de date „Italienistica studii” reuneşte pentru prima dată în România toate titlurile de cărţi de autor, volume colective, antologii, dicţionare, manuale, prezente în Catalogul Bibliotecii Naţionale, în cadrul tematic larg al italienisticii: publicaţii dedicate limbii, literaturii, artei, istoriei, civilizaţiei şi culturii italiene (în această fază sunt prezentaţi integral anii 2019-2017). Proiectul este coordonat de Smaranda Bratu Elian şi Afrodita Carmen Cionchin.

Este, de asemenea, inaugurată secțiunea „Orizonturi filosofice”, coordonată de Horia Corneliu Cicortaș, cuprinzând articole, recenzii, interviuri privind autori italieni și personalități românești ale căror legături cu Italia și cultura italiană sunt semnificative. Cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la naşterea lui Antonio Gramsci (Ales, 22 ianuarie 1891 - Roma, 27 aprilie 1937), este publicat un dialog cu Angelo Chielli, profesor de filosofie politică la Departamentul de Științe Politice al Universității „Aldo Moro” din Bari şi membru fondator al colecției „Biblioteca Gramsciană” de la Editura Adenium din Iași, împreună cu Sabin Drăgulin, Ioana Cristea Drăgulin și alți cercetători români și italieni. Este prezentată apoi reîntoarcerea editorială a lui Nae Ionescu, în România (prin volumele semnate de Tatiana Niculescu şi Dora Mezdrea) şi Italia, în articolul semnat de Horia Corneliu Cicortaș.

Alături de aceste noutăţi, ediţia are un cuprins bogat în poezie, proză, artă, filosofie, istorie, cinema. Toate articolele numărului 1/ianuarie 2021al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni”, îl puteți accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.