Spectacolul „Teatrul Măştilor” producție a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu la Carnavalul de la Veneția

Participarea românească în cadrul CARNAVALULUI DE LA VENEȚIA 
cu spectacolul „Teatrul Măştilor”
producție a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu
17-18 februarie 2023


Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Compania teatrală Pantakin, organizează spectacolul „Teatrul Măştilor”, producție a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, vineri, 17 februarie 2023, ora 11.30 și ora 14:30 și sâmbătă, 18 februarie 2023, ora 11:30 și 16:00, în piața San Marco, Veneția.

Dindistribuţie fac parte: Mădălina Ciobanuc/actriţă, Adrian Serban/actor, Radu Tudosie/actor, Ana–Maria Negrescu/actriţă, Mihai Rădulea/actor, Andreea Chiriţescu/asistent regie, Michele Modesto Casarin/regizor, Stefano Perocco di Meduna/măști.

Spectacolulul „Teatrul Măştilor”, producţie a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, regia Michele Modesto Casarin, a avut premieraîn luna octombrie 2022, în colaborare cu actorii teatrului din Târgu Jiu. În acest fel a fost realizat un experiment teatral ce aduce în prim plan mult îndrăgita commedia dell’arte, o poveste care a început la Veneţia, în adevăratul stil comic al artei, pentru a demonstra încă o dată că limbajul teatrului este un limbaj internaţional care uneşte popoare şi culturi.

Istoria Carnavalului de la Veneţia începe în anul 1162, primul document scris care atestă această manifestare datează din anul 1268, când este menţionată şi folosirea măştilor. A fost autorizat oficial printr-un act emis de Senatul Republicii în 1296, în care se stipula că toată lumea are dreptul la distracţie înainte de lăsatul secului pentru Postul Paştelui. Carnavalul a luat amploare internaţională în secolul al XVIII-lea, când tinerii înstăriţi din întreaga Europa veneau incognito la Veneţia să se distreze fără a fi recunoscuţi. Tradiţia a continuat până în 1930, când dictatorul Benito Mussolini a interzis Carnavalul. Abia în 1979, un grup de veneţieni a hotărât să reînvie tradiţia. Ulterior, carnavalul şi măştile veneţiene au devenit un simbol pentru Cetatea Dogilor şi o atracţie pentru turiştii din întreaga lume. Ascunzând identitatea, măştile au făcut din seducţie o armă incitantă ce a permis infidelitatea şi amestecul claselor sociale în vremurile de demult. În prezent, ele oferă, în special, un aer de mister ce face carnavalul veneţian atât de special. Măştile conferă unicitate carnavalului, în acelaşi fel în care gondolele conferă aerul de poveste Veneţiei. Măştile reprezentând personaje din “commedia dell’arte” sau măştile sinistre, măştile colorate şi strălucitoare, costumele de epocă, muzica de viori, sălile de bal şi focurile de artificii, fac din acest eveniment unul cu totul aparte. Commedia dell’Arte s-a născut în Italia secolului al XVI-lea şi reprezintă o ruptură atât cu teatrul medieval, cât şi cu teatrul contemporan cultural. Noutate sa este profesionalizarea meşteşugului actorului şi recuperarea formelor de teatru arhaice, care sunt duse la extrem, ca şi actoria pusă în scenă fără un scenariu riguros. Măştile aşa cum le cunoaştem astăzi: Pantalone, Arlecchino, Pulcinella, Scapino, Colombina sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute nume dintr-o lungă listă de personaje, tipologii umane, care în acele nume cunosc o cristalizare ce caracterizează diversele personalităţi, protagonişti ai Comediei dell’Arte.