Spectacolul (IN)CORECT de Leta Popescu la Teatri di Vita din Bologna

vineri, 14 ianuarie 2022, ora 21:00
sâmbătă, 15 ianuarie 2022, ora 20:00
duminică, 16 ianuarie 2022, ora 17:00

(IN)CORECT

Text și regie: Leta Popescu
Scenografia: Lucia Mărneanu
Mișcarea scenică: FaridFairuz
Atmosferă sonoră: Oana Hodade
Colaj video: Doru Vatavului
Asistență de regie și pregătire muzicală: Dominik M. Iabloncic
Cu: Cătălin Filip, Oana Mardare, Alina Mișoc, Emőke Pál, Paul Sebastian Popa, Lucian Teodor Rus, Doru Taloș, Sânziana Tarța

În luna ianuarie, teatrul Reactor de creație și experiment va prezenta spectacolul (IN)CORECT, scris și regizat de Leta Popescu, în cadrul stagiunii „Fuori, casa” a Teatri di Vita din Bologna, cu sprijinul Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Stagiunea de teatru „Fuori, casa”, care a început în octombrie 2021 și se desfășoară până în aprilie 2022, e o invitație lansată de Teatri di Vita publicului bolognez de a descoperi un „acasă departe de casă”, de a regăsi confortul în a fi din nou împreună, după o lungă perioadă de distanțare și izolare, de a redescoperi aventura - individuală și colectivă – experiențelor culturale.

Teatri di Vita, împreună cu Reactor de creație și experiment șiInstitutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, invită publicul român din Bologna la această întâlnire, pe care ne bucurăm să o putem avea, în ciuda contextului dificil.

Sinopsis: Când membrii unei familii au vieți complet diferite, granița dintre ce e corect și ce e incorect este foarte fină. Seamănă cu locul în care Dunărea se revarsă în Marea Neagră. E un loc incert, tulbure, așa cum devin în miezul nopții mințile rudelor aflate într-o vacanță în Deltă.

Spectacolul (IN)CORECT jonglează cu planul fanteziilor și al dorințelor a două generații diferite. Reluarea amintirilor comune pare să fie drumul spre a fi împreună. Și dacă nu ne aducem aminte același lucru?

Leta Popescu (n. 1989, Galați – RO) activează pe scenele din România începând cu anul 2013; montează în teatrele naționale din Timișoara, Cluj, Craiova, Târgu Mureș, în Teatrul Figura Gheorgheni și Gong – Sibiu; Lucrează concomitent la Reactor – Cluj, Fabrica de Pensule, Zug.zone, Teatru3G – Târgu Mureș, Replika – București. E interesată de dramaturgia autorilor contemporani de limbă română și maghiară, dar dramatizează și singură proză/poezie din același univers. Autorii dramatici cu care a colaborat sunt: EliseWilk, Peca Ștefan, Alexa Băcanu, Mihaela Michailov, Nicoleta Esinencu, Ana Cucu Popescu, Alexandra Pâzgu, Gabriel Sandu, Maria Manolescu. Leta își creează propriile proiecte regizorale, cum ar fi „De la proză la spectacol”, sau proiectul „Colaj” din care face parte și spectacolul (IN)CORECT. Abordează în spectacolele sale teme ale prezentului, fără a face un tip de teatru militant/tezist, ci încercând să depisteze vibrațiile lumii trăite împreună cu echipa artistică. Spectacolele ei au fost selectate pe parcursul anilor în festivaluri importante din țară, din care se menționează: Festivalul Național de Teatru București, FEST-FDR Timișoara, Festivalul de Teatru Nou Arad, Festivalul de Teatru Scurt Oradea, Festivalul de Teatru Piatra Neamț, Festivalul Interferențe Cluj, Festivalul Temps d’Images Cluj.

Reactor de creație și experiment înființat în 2014, este un spațiu cultural energic și viu într-un oraș tot mai deschis la experiențe artistice alternative. Reactor și-a crescut treptat aspirațiile și proiectele, majoritatea axate pe sprijinul tinerilor artiști și a dramaturgiei contemporane, dar și pe dezvoltarea publicului, încurajarea cercetării artistice sau pe punerea în discuție a unor teme actuale. O platformă importantă a spațiului este MiniReactor, care propune un program de spectacole, ateliere și alte activități pentru copii. Deschiderea către oameni și idei au transformat Reactorul într-un catalizator al energiilor creative clujene, un loc care nu îngrădește libertatea de expresie și care încurajează experimentul artistic.

Mai multe informații despre participarea la spectacol pe site-ul https://www.teatridivita.it/, precum și pe pagina de Facebook a Teatri di Vita (https://www.facebook.com/teatridivita).