Spectacolul „Dosarele Siberiei”, la Sala Atrium cu sprijinul ICR Berlin

Duminică, 22 octombrie 2023, ora 19.00, în Sala Atrium din Reinhardtstraße 14, va avea loc, cu sprijinul ICR Berlin, spectacolul cu titlul „Dosarele Siberiei” al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Reprezentația se înscrie într-o succesiune de spectacole pe care compania le susține în mai multe capitale europene.

„Dosarele Siberiei” este un spectacol-document care vine să recupereze memoria dramelor trăite de poporul basarabean în timpul dictaturii staliniste după intrarea în vigoare a pactului Ribentropp-Molotov. Cu un scenariu scris după memoriile unor supraviețuitori ai deportărilor în Siberia și atrocităților comise de puterea sovietică stalinistă, spectacolul regizat de Petru Hadârcă se înfățișează nu doar ca un act artistic de un ridicat nivel, ci și ca un omagiu adus celor 30.000 de nevinovați – copii, bătrâni, femei și bărbați – care între anii 1941 și 1949 au suferit prigoana deportărilor.

Piesa lui Petru Hadârcă și a Marianei Onceanu reunește nume sonore ale artei dramatice din Republica Moldova. Îi putem enumera aici pe Tinca Mardari și Petru Oistric, pe Olga Guțu-Cucu și Nicolae Darie, pe Angela Ciobanu sau Draga Dumitrița-Drumi.

Spectacolul este sprijinit de Ministerul Culturii din Republica Moldova, misiunile diplomatice ale Republicii Moldova și României din capitala federală, și are ca partener Institutul Cultural Român din Berlin. Compania B&B Agentur Gmbh Potsdam asigură promovarea și asistența tehnică.

Petru Hadârcă este cel mai cunoscut actor și regizor de teatru din Republica Moldova. A absolvit cursurile de artă dramatică ale Institutului „B. V. Șciukin” din Moscova în anul 1985 și este deținătorul a numeroase premii naționale și internaționale.

Scenografie: Irina Gurin
Expresie corporală: Irina Slobodeaniuc
Proiecţie video: Ian Onică
Lupte scenice: Oleg Mardari
Secvențe video: OWH Studio
Scenariu: Petru Hadârcă, Mariana Onceanu

Spectacol realizat după memoriile:
Margaretei Spânu-Cemârtan și ale lui Ion Moraru

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani.

Mai multe informații despre piesă se pot găsi la următorul link: https://tnme.md/spectacole/dosarele-siberiei/

Credit foto: Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău