Serie de recitaluri susținute de Cvartetul Gaudeamus la Câmpina, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Râmnicu Vâlcea și Buzău, cu sprijinul ICR

Unul dintre cele mai titrate și experimentate ansambluri camerale românești, Cvartetul Gaudeamus al Filarmonicii din Brașov va susține, în perioada 19 martie – 8 aprilie 2023, un turneu național de recitaluri camerale, la Câmpina, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Râmnicu Vâlcea și Buzău, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Avându-i actualmente în componență pe muzicienii Lucia Neagoe – vioara I, Raluca Irimia – vioara a II-a, Leona Varvarichi – violă și Stefan Neagoe – violoncel, Cvartetul Gaudeamus va porni în turneu în cadrul proiectului „MUSIC 4 ALL“, accentuând ideea că muzica contemporană este un bun cultural accesibil și atractiv pentru publicul larg.

Seria va fi inaugurată duminică, 19 martie 2023, ora 17:00, cu un recital susținut de Cvartetul Gaudeamus la Castelul „Iulia Hasdeu” din Câmpina, fiind urmat, pe 20 martie 2023, de la ora 18:00, de un recital găzduit de Centrul Cultural „Arcuș” din Sfântu Gheorghe. Cvartetul va ajunge miercuri, 22 martie 2023, la Sibiu, unde va concerta, de la ora 19:00, la Filarmonica de Stat din Sibiu, iar joi, 6 aprilie 2023, de la ora 19:00, va susține un recital la Râmnicu Vâlcea, în Sala Filarmonicii „Ion Dumitrescu”. Turneul se va încheia sâmbătă, 8 aprilie 2023, cu un recital organizat, de la ora 18:00, la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” din Buzău.

Repertoriul muzical propus cuprinde exclusiv partituri contemporane dedicate acestei formule instrumentale, semnate de unele dintre cele mai importante nume ale creației muzicale actuale: Ulpiu Vlad – „Genesis“ ; Roman Vlad – „Femeia privindu-se în oglindă"; George Draga – Cvartet de coarde nr. 2; Dan Dediu – Cvartet de coarde nr. 6 „Axis“ și Adrian Iorgulescu - „Gemini“.

Proiectul „MUSIC 4 ALL” este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, al postului Radio România Muzical și al instituțiilor care găzduiesc evenimentele incluse în program: Primăria Municipiului Câmpina prin Muzeul Memorial „B. P. Hașdeu”, Centrul de cultură „Arcuș“ din Sfântu Gheorghe, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, Primăria Municipiului Buzău și Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” din Buzău.

Accesul publicului la recitalurile de la Câmpina, Buzău și Sfântu Gheorghe este liber, în limita locurilor disponibile.

Despre Cvartetul Gaudeamus

Înființat în 1987, la Iași, unde membrii fondatori ai acestuia au beneficiat de îndrumarea celebrului Cvartet Voces, Cvartetul Gaudeamus este una dintre cele mai active formații camerale din țară, devenind, din 1988, membru al Filarmonicii din Brașov. Alcătuit actualmente din Lucia Neagoe – vioara I, Raluca Irimia – vioara a II-a, Leona Varvarichi – violă și Ștefan Neagoe – violoncel, Cvartetul Gaudeamus are o bogata activitate încă de la înființare, susținând numeroase recitaluri și concerte în țară, dar și în Franța, Italia, Anglia, Germania, Spania, Ungaria, Croația, Polonia și Japonia, unde s-a bucurat de succes. 

Cu o componență care s-a modificat de-a lungul vremii, dar care s-a perfecționat în cadrul unor cursuri de măiestrie susținute la Londra și Salzburg, și cu formații similare de renume precum Cvartetul Alban Berg sau Cvartetul Amadeus, Cvartetul Gaudeamus a fost distins cu mai multe premii importante, printre care premiul al II-lea la Concursul de Muzică de Cameră „V. Bellini” (Caltanissetta – Italia, 1995), premiul special la Concursul de cvartete de coarde „Mozart” (Salzburg – Austria, 1995), Marele Premiu la Concursul „Rovere d’Oro” (San Bartolomeo – Italia, 2000), ș. a. 

Dovedind o omogenitate aparte a sunetului, o putere excepțională de transmitere a semnificației muzicii și remarcabilă versatilitate stilistică, Cvartetul Gaudeamus abordează un repertoriu destul de vast ce cuprinde opusuri din majoritatea epocilor creatoare, inclusiv muzică romanească a sec. XX și contemporană. Cu o omogenitate aparte a sunetului, o putere de transmitere electrizantă și o versatilitate plină de imaginație, Cvartetul „Gaudeamus”a fost invitat să concerteze pe marile scene ale Europei și nu numai, realizând turnee în marile orașe din România, Rusia, Republica Moldova, Austria, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Turcia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Croația, Olanda, ajungând până în îndepărtata Japonie.