“Scoala Centrala- Trecutul care obliga” - Apel

Consiliul Elevilor din Scoala Centrala-Bucuresti
Comunicat de presa
6 decembrie 2008


Consiliul Elevilor din Scoala Centrala-Bucuresti, sutinut de cadrele didactice, au hotarat rinceperea demersului civic "Scoala Centrala- Trecutul care obliga" .
Demersul a fost realuat deoarece:

- Primaria Muncipiului Bucuresti nu a organizat nici pana in acest moment nicio licitatie pentru inceperea consolidarii si restaurarii scolii, desi in 22 octombrie 2008, reprezentati ai primariei, prezenti in Scoala Centrala, isi luasera acest angajament la presiunea elevilor, profesorilor si a parintilor.
• de mentionat este ca Scoala Centrala, monument de arhitectura, cladire de patrimoniu national categoria A, construita in anul 1880, nu a fost consolidata niciodata ci doar restaurata inainte de martie 1977


- Scoala Centrala se confrunta cu o a doua problema : in vecinatatea ei(la max.20m) urmeaza sa se construiasca un imobil de peste 10 etaje(www.rk-development.com), urmand a fi distruse imobilele din perimetrul strazii Icoanei nr.2-8, incalcandu-se totodata legislatia privind protejarea cladirilor de patrimoniu- Conform legislatiei in vigoare, legea nr.422/2001, potrivit art. 9 se considera zona de protectie suprafata delimitata cu o raza de 100 m in localitati urbane[…] de jur imprejurul monumentului istoric.


Ca urmare a celor mentionate mai sus Marti, 9 decembrie 2008, ora 12.00, in Scoala Centrala, va fi organizata o Reuniune-manifest, la care vor participa arhitecti din cadrul Ordinului Arhitectilor precum si ONG-uri care sutin protejarea patrimoniului istoric al Bucurestiului.

In cadrul Reuniunii cei prezenti in sala vor purta simbolul de protest "Scoala Centrala- Trecutul care obliga", va fi adresata :

- Declaratia in 8 puncte catre Bucuresteni
- Scrisoare deschisa domnului Presedinte al Romaniei Traian Basescu

Prin sprijinul ONG-urilor participante la Reuniune si a fostilor elevi din Scoala Centrala se va organiza
FRONTUL COMUN PENTRU SCOALA CENTRALA-BUCURESTI,
Stabilindu-se apoi si demersurile ce vor urma, lunad in calcul organizarea intr-un timp foarte scurt a unor manifestatii de strada la care vor participa elevi, fosti elevi, profesori, fosti profesori ai Scolii Centrale, ong-uri si bucuresteni.

In dupa-amiaza zilei de 9 decembrie va fi trimisa o nota informativa asupra situatiei patrimoniului istoric al Bucurestiului,si implicit asupra situatiei Scolii Centrale din Bucuresti catre Consiliul Europei.