Săptămâna Națională la Colegiul Europei din Bruges

Saptamana Nationala la Colegiul Europei din Bruges

Institutul Cultural Român (ICR) Bruxelles sprijină inițiativa Societății Studenților din România și din Republica Moldova de la Colegiul Europei din Bruges în vederea organizării programului românesc la Săptămâna Națională a Colegiului (25 februarie – 1 martie 2019). ICR Bruxelles va prezenta expoziția foto-documentară Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție, realizată de Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) și fimul Povestea unui pierde-vară, regia Paul Negoescu.


În fiecare an, studenții Colegiului Europei, având susținerea Rectorului, au posibilitatea de a organiza o săptămână națională cu scopul de a-și promova țara natală. În cadrul acestei săptămâni, au loc conferințe unde sunt invitați, în calitate de „guest speakers”, personalități și diplomați de rang înalt, precum șefi de stat sau de guvern și comisari europeni. Pentru noi, studenții din România și din Republica Moldova, organizarea unei săptămâni naționale, în perioada 25 februarie – 1 martie, este un element de noutate, în condițiile recentei înființări a Societății Studenților din România și din Republica Moldova.

Pentru colegii de alte naționalități și profesorii Colegiului Europei, seria de evenimente organizate în aceasta perioadă va însemna un contact mai important cu tradițiile și obiceiurile românești. Pe de altă parte, Săptămâna Națională va fi un instrument pe care noi, studenții din România și din Republica Moldova, îl vom folosi în slujba remodelării imaginii celor două țări și a prezentării elementelor de congruență între valorile românești și cele europene.“, a declarat Viorica Zuza, Președintele Societății Studenților din România și din Republica Moldova de la Colegiul Europei din Bruges, pentru ICR Bruxelles.

Societatea Studenților Români și din Republica Molodova este formată din 14 studenți, uniți de dorința de a promova tradițiile și obiceiurile naționale în rândul studenților Colegiului Europei din Bruges, cu scopul favorizării schimburilor interculturale. Societatea a fost înființată în anul 2018, Anul Centenarului Marii Uniri și al împlinirii a 50 de ani de la absolvirea primei generații de studenți români la Colegiul Europei.

Program:

Luni, 25 februarie (ora 20.00): vernisajul expoziției Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție

Marți, 26 februarie (ora 19.00): Conferință la nivel înalt Președinția României la Consiliul UE și perspectivele aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Guest speakers:

E.S. domnul Eugen Caras, șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE și domnul Siegfried Mureșan, Europarlamentar român

Miercuri, 27 februarie (12.00-14.00): Prânz tradițional româno-moldovenesc, însoțit de muzică tradițională românească

Joi, 28 februarie (21.00-01.00): Muzică tradițională românească și moldovenească; atelier de dansuri populare.

Vineri, 1 martie (12.00-14.00): mărțișoare oferite studenților Colegiului Europei din Bruges

Vineri, 1 martie(ora 20.00): vizionarea filmului Povestea unui pierde-vară, regia Paul Negoescu. Regizorul Paul Negoescu acordă, cu titlu gratuit, proiecția ultimei sale comedii pentru Societatea Studenților din România și din Republica Moldova de la Colegiul Europei din Bruges în cadrul evenimentelor românești ale Săptămânii Naționale ale Colegiului.

Expoziția foto-documentară Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție, aduce în centrul atenției publice biografiile celor mai reprezentative figuri naționale (intelectuali, prim-miniștri, reprezentanți ai partidelor politice, militari și generali ai Armatei Române, episcopi etc.) care, indiferent de confesiune, religie și culoare politică, au luptat pentru un obiectiv comun: România Mare. Scopul expoziției este de a prezenta, într-o formă științifică, accesibilă și concisă, prin mijloace moderne de atragere a publicului, biografiile și gândirea politică a personalităților emblematice care au avut un rol fundamental la construcția Marii Uniri (Iuliu Maniu, Pantelimon Halippa, Ion Mihalache, Daniel Ciugureanu, Iuliu Hossu, Arthur Văitoianu, Ion Nistor, Onisifor Ghibu, Ioan Pelivan, Henri Cihoski, Ioan Lupaș, Silviu Dragomir, Ion Flueraș, Ilie Lazăr, Iosif Jumanca, Aurel Vlad, Mihai Popovici, Alexandru Lapedatu).

Expoziția va fi prezentată publicului în perioada 25-27 februarie 2019.

Proiectul se încadrează în strategia ICR Bruxelles de susținere a parteneriatelor cu instituţii academice prestigioase din BeNeLux.

Informații suplimentare:

Parteneriatul academic cu Colegiul Europei din Bruges a fost statuat în mod oficial, la cel mai înalt nivel, în luna iulie 2018. Președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu, și rectorul Colegiului Europei, domnul Jörg Monar, au semnat Memorandumul de Înțelegere între cele două instituții. Acest document prevede și desfășurarea și promovarea activităților de formare lingvistică între ICR Bruxelles și Colegiul Europei.

Înființat în anul 1949, Colegiul Europei de la Bruges (College of Europe), centru de formare pentru viitorii funcţionari ai Uniunii Europene, reprezintă o instituţie academică europeană de elită care găzduieşte anual peste 300 de studenţi internaţionali. Printre absolvenții acestei prestigioase instituții se numără actuali și foști premieri, miniștri de externe, ambasadori ai statelor membre ale UE, oficiali europeni, personalități culturale internaționale.

Acces gratuit la toate evenimentele

Perioada: 25 februarie – 1 martie 2019

Loc: Colegiul Europei din Bruges (Dijver 11, 8000 Brugge)