Regizorul Silviu Purcărete îşi prezintă filmul de debut la Londra

Silviu Purcărete va fi prezent la Londra pentru proiecţia primului său film, Undeva la Palilula, iar evenimentul marchează premiera în Marea Britanie. Proiecţia va avea loc pe 7 iulie 2012, de la ora 18.15 la Rich Mix Cinema, în cadrul Festivalului de Film East End, unul dintre cele mai importante festivaluri de film din Regatul Unit. După proiecţie, la invitaţia ICR Londra, reputatul regizor va participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu publicul.

Premiera britanică a filmului Undeva la Palilula are loc la doar câteva zile după cea internaţională, în cadrul Festivalului International de Film de la Karlovy Vary.

Povestea filmului, o alegorie a comunismului, se construieşte în jurul lui Serafim (Áron Dimény), un tânăr doctor care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula, ca urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelică. Serafim se adaptează treptat lumii din oraş şi ajunge, într-un final, fără voia lui, să-i aparţină. Distribuţia include peste 15 actori, reunind cele mai mari nume ale teatrului şi filmului românesc: Horaţiu Mălăele, Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Ilie Gheorghe, Constantin Chiriac, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Áron Dimény şi Marius Manole. În film apare şi Silviu Purcărete.

Renumit în Europa pentru producţiile sale teatrale impresionante, Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciaţi regizori români la nivel internaţional. Are o experienţă de peste 30 de ani şi a montat în special la Teatrul Naţional din Craiova şi la cel din Sibiu. Este membru al Uniunii Teatrelor din Europa, deţinător al Premiului Golden Globe Peter Brook pentru cea mai bună regie teatrală în 1995 şi al Premiului pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991).

Spectacolul Faust, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu a fost unul dintre capetele de afiş ale Festivalului de la Edinburgh în 2009, cel mai mare eveniment de gen din lume. Silviu Purcărete este invitat şi în 2012 la prestigiosul festival din Scoţia cu cea mai recentă producţie a sa, Călătoriile lui Gulliver, programată în perioada 17-21 august.

Festivalul de film East End este un mare suporter al cinematografiei din România şi include frecvent în program filme româneşti. Anul trecut, festivalul a organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra o secţiune specială dedicată Noului Val, la care au participat numeroşi cineaşti români premiaţi pe plan internaţional.

Mai multe detalii pe site-ul ICR Londra