Regizoarea Anca Damian, prezentă la SEEfest Los Angeles, cu sprijinul ICR New York

Institutul Cultural Român de la New York susţine prezența regizoarei Anca Damian la cea de-a 18-a ediție a South East European Film Festival Los Angeles (SEEfest), desfășurată în perioada 26 aprilie – 3 mai 2023. Regizoarea va prezenta la James Bridges Theatre cea mai recentă peliculă de animație a sa, lungmetrajul Insula, în data de 29 aprilie 2023.

O coproducție româno-franco-belgiană realizată în 2021, Insula a avut premiera europeană la Festivalul Internațional de Film Rotterdam, urmată de proiecții în selecțiile Goteborg International Film Festival, Black Movie Film Festival, Dublin IFF, Hong Kong IFF, Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias – FICCI, Anima Film Festival Bruxelles, Flying Broom International Women’s Film Festival, FIKAM Meknes, Gualadajara International Film Festival. Premiera mondială a filmului a avut loc la Busan IFF, în Coreea de Sud. În România, premiera filmului a avut loc la TIFF. Insula a fost prezentat, cu mare succes de public și de presă, tot cu sprijinul ICR, în cadrul Festivalului „Animation First” de la New York, în luna ianuarie a acestui an.

Inspirat din piesa de teatru cu același nume a lui Gellu Naum, filmul Insula este o comedie suprarealistă bazată pe interpretarea poveștii lui Robinson Crusoe. Filmul ni-l prezintă pe Robinson în ipostaza unui doctor care se retrage pe o insulă, una populată de imigranți, activiști și garda de coastă. Friday este în această interpretare un naufragiat, singurul care supraviețuiește unui drum pe mare din Africa spre Italia. Pornind de la această premisă, proiectul se desparte de narațiunea convențională pentru a aduce în prim-plan subiecte sociale curente, cum ar fi migrația, ecologia, alienarea, prin folosirea poeziei vizuale și a simbolismului.

Anca Damian a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică în București, unde s-a specializat în imagine de film și unde, mai târziu, a obținut un doctorat în Artă, cinematografie și media. A lucrat ca regizoare, scenaristă și producătoare la mai multe lungmetraje și animații. Filmografia sa include Întâlniri încrucișate (2008), Crulic – drumul spre dincolo (2011), O vară foarte instabilă (2013), Muntele Magic (2015), Moon Hotel Kabul (2018) și Povestea fantastică a Maronei (2019). Insulaeste cel de-al șaptelea lungmetraj al regizoarei.

Aflat la cea de-a 18-a ediție, Festivalul SEEfest de la Los Angeles va prezenta peste 50 de filme de lung și scurtmetraj produse sau co-produse în țări ale Europei Centrale și de Sud-Est. Festivalul este co-produs de ELMA, Fundația Americană pentru Limbi și Filme Europene.