Primul eveniment conex al expoziției „Architectures of Healing”, la ICR Berlin

Vineri, 26 ianuarie, ora 18.30, va avea loc „Architectures of Healing în Dialog: #1ˮ, primul eveniment conex al expoziției „Architectures of Healingˮ, prezentată la sediul ICR Berlin în perioada 07 decembrie2023 – 25 februarie 2024. În cadrul dezbaterii „On Domestic Violence in Germany and Iran. A think piece by Judith Albrecht”, temele abordate în proiectul artistic al Oanei Maria Pop vor fi puse în dialog cu cercetările antropologului Judith Albrecht.

Prin impresionanta sa instalație de pictură „Active/Passiveˮ, artista Oana Maria Pop își îmbină interesul acordat explorărilor feministe cu teorii de lingvistică media. Astfel, artista examinează limbajul scris în reprezentarea violenței de gen în mediile germane și efectele acestora asupra siguranței femeilor.

În strânsă legătură cu proiectul artistei și plecând de la mulți ani de cercetare în Iran și Germania, Judith Albrecht discută despre relația dintre stat și familie, violența domestică și femicide în ambele contexte. Prin relatări descrieri etnografice, ea creează o narațiune alternativă, ce prezintă o imagine complexă a familiei ca loc de nesiguranță și incertitudine, punând sub semnul întrebării anumite presupuneri cu privire la relațiile de gen, violența domestică și trauma în medii democratice și nedemocratice. Scopul acestui exercițiu de reflexie nu este realizarea unei priviri comparative, ci extinderea orizontului tematic al proiectului artistic către discipline și formate diferite.

Judith Albrecht este antropolog și regizor de filme. În activitatea sa de etnograf vizual și antropolog social, ea explorează și experimentează limitele formelor antropologiei. Scopul muncii ei nu este doar acela de a produce conținut pentru lumea academică, ci de a dezvolta formate care readuc discursurile academice în societate. Din 2003, ea a lucrat ca antropolog social și vizual și realizator de documentar independent în Germania și în străinătate, ținând prelegeri la mai multe universități și colegii diferite (Freie Universität Berlin, Ruhr Universität, TaSuBa College Bagamoyo (Tanzania), Webster University Vienna, FÜAK Hamburg , Universitatea de vară interculturală și internațională din Viena, Universitatea din Münster, Universitatea Leuphana Lübeck, Universitatea HMKW din Berlin). Este unul dintre redactorii-șefi ai blogului și revistei multilingve Encounter și una dintre purtătoarele de cuvânt ale AGPublic Anthropology.

Oana Maria Pop (n. 1989) lucrează cu precădere în tehnică mixtă cu ulei și acrilic pe pânză, silicon industrial și fotografie. Practica sa presupune reprezentarea cartierelor în care a crescut și a altor împrejurimi care au lăsat o impresie asupra ei. Forma umană ocupă un loc central în spațiile pe care le descrie, purtând urmele unor experiențe externe distincte. În ultimii ani, Oana și-a concentrat explorarea artistică asupra reprezentării femeilor atât în artă, cât și în societate. Lucrările ei abordează și contestă în mod critic narațiunile predominante în jurul miturilor violului, violenței domestice și diferitelor forme de abuz împotriva femeilor și fetelor. Oana Maria Pop a avut proiecte și colaborări expuse la instituții de artă contemporană precum: Galeria Iaga, Cluj-Napoca (Small details, not important, 2023); Centrul de Cultură Urbană, Cluj-Napoca (Put It InOther Words, 2023); Muzeul Național de Artă Contemporană, București; Kunsthalle Bega, Timișoara; Kunstnernes Hus, Oslo (contribuție pentru proiectulBook of Change, 2022, 2021); Galeria Galateca, București (NU Abuzului Împotriva Femeilor, 2021); Muzeul de Artă, Cluj-Napoca (Neo-Manifest Romantic, 2020).

Miza programului colateral al expoziției este aceea de a depăși granițele convenționale ale experienței artistice și a contribui la dezvoltarea unui nou spațiu de reflecție în jurul proiectelor. Lucrând în mod aplicat cu subiecte de profund impact social, cele două artiste țintesc să ridice gradul de conștientizare asupra acestora și să contribuie la dezbateri de mare relevanță contemporană în societățile de pretutindeni.

În acest sens, modelarea unui program discursiv și participativ în jurulexpoziției, menit să apropie arta de societatea locală, devine cu atât mai important.

Evenimentul de la sediul ICR Berlin se va desfășura în limba engleză.

În ianuarie și februarie 2024, „Architectures of Healing” își deschide porțile pentru o serie de evenimente conexe în spațiul galeriei ICR Berlin.