Presa americană, la prima întâlnire cu filmul lui Cristian Mungiu

New York, 26.09.07 - Miercuri, 26 septembrie 2007, a avut loc proiecţia pentru presă a filmului lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 săptămâni şi două zile", precedând lansării acestuia în cadrul New York Film Festival. Sesiunea de întrebări care a urmat proiecţiei a fost moderată de însuşi directorul NYFF, Richard Peña.

Bine informaţi în legătură cu contextul istoric românesc în care e plasată acţiunea, jurnaliştii americani au fost interesaţi de felul în care s-a născut ideea acestui film şi de structura neobişnuită care îl susţine (selecţia actorilor, realizarea cadrelor lungi, fără tăieturi, spiritul geometric al poziţiilor camerei), dar şi de receptarea acestuia de către tânăra generaţie din România. Cristian Mungiu a subliniat că filmul său nu este unul cu mesaj sau morală ci, din contră, complexitatea sa vine tocmai din faptul că s-a ferit de parabole, metafore ascunse sau predici melodramatice privind viaţa în comunism. La conferinţă au participat şi reprezentanţi ai presei româneşti din New York, a căror acreditare a fost asigurată de ICRNY.

"Vom afla mai târziu eficienţa proiecţiei de presă, dar atât cât pot aprecia la faţa locului, sunt toate semnele că a mers bine: au fost mulţi jurnalişti la vizionare, mare parte dintre ei a rămas la discuţii, au pus multe întrebări şi, cel mai important pentru mine, nivelul discuţiei a fost deosebit – s-a vorbit despre film, despre stil, despre cinema la un mod nuanţat şi subtil. E pentru mine un semn bun că la o proiecţie în Statele Unite, unde chestiunea e destul de delicată, nu m-a întrebat nimeni la conferinţa de presă dacă filmul e pro sau anti avort, dacă Vaticanul l-a înţeles corect sau complet pe dos", a declarat pentru ICRNY Cristian Mungiu.

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", recent premiat la Cannes cu Palme D'Or, va fi prezentat în avanpremieră în cadrul celui mai prestigios eveniment cinematografic din Statele Unite, ca una dintre piesele sale de rezistenţă, pe 29 septembrie şi 1 octombrie. Cu câteva zile înainte de deschiderea oficială a festivalului, toate biletele la filmul lui Mungiu fuseseră deja vândute. Atât regizorul român, cât şi actriţa principală Anamaria Marinca vor răspunde după proiecţii întrebărilor publicului, cu sprijinul Institutului Cultural Român din New York şi al Independent Film Channel. "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" va putea fi urmărit în cinematografele americane începând cu 25 ianuarie 2008.


Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi:
Cristian NEAGOE
Coordonator Comunicare
Institutul Cultural Român din New York
Tel.: 212-687-0180
Fax: 212-687-0181
Mobil: 917-656-4296
E-mail: cristian@icrny.org