Pavilionul României, „#MNEMONICS”, apreciat de public în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția

România a participat, între 26 mai și 25 noiembrie 2018, la cea de-a 16-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția, cu proiectul MNEMONICS, unul dintre proiectele cele mai apreciate de public din acest an. Organizatorii reprezentării României la cea de-a 16-a ediții a Bienalei de la Veneția au fost Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România.

Tema celei de-a 16-a ediții a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, lansată de curatorii Yvonne Farrell și Shelley McNamara – „Freespace“, reprezintă „generozitatea spiritului și acel sens al umanității, pe care arhitectura îl găzduiește în centrul propriei sale agende, concentrându-și atenția asupra calității spațiului însuși”.

Pentru a se încadra în această temă, autorii conceptului Mnemonics s-au lăsat inspirați de spațiile libere din jurul blocurilor, construite începând cu anii ’50 și până în prezent, în România, spații care au devenit locuri de joacă pentru copii. Atașate pe pereții pavilionului, pe cartonașe, se regăseau regulile diferitelor jocuri.

Astfel, șotronul, bara de bătut covoare, masa de ping pong, leagănul, rotativa sunt doar câteva dintre elementele de recuzită pe care echipa, formată din șase tineri români - Romeo Cuc, Mihai Gheorghe, Irina Petra Gudană, Roxana Pop, Raluca Sabău și Vlad Tomei - le-a recreat, transportat și montat în expoziție.

Expoziția propusă de artiștii români a avut două părți. Una dintre acestea, situată în Giardini della Biennale, a reconstruit scenografia spațiului dintre blocuri. A doua parte a proiectului a fost instalată în Noua Galerie a Institutului Român de Cercetare Umanistică și a reprezentat scara blocului, o arie familiară copilăriei, interpretată de autorii proiectului ca „zonă de tranziție între spațiul public și cel privat”.

Încă de la vernisaj, pavilionul României a beneficiat de un public de toate vârstele, media reprezentativă fiind de 26 de ani. Datorită numărului mare de vizitatori interesați de Pavilionul românesc, reprezentanții presei de specialitate au declarat că, „dacă ar fi existat un premiu de popularitate, acesta i-ar fi revenit proiectului #MNEMONICS”. Potrivit jurnaliștilor de la The Guardian, „una dintre cele mai atrăgătoare și interesante explorări urbane la expoziția din acest an, Pavilionul românesc prezintă o abordare jucăușă, bazându-se pe spațiul public găsit între locuințe”.

Juriul internațional a celei de-a 16-a ediții a Bienalei de Arhitectură de la Veneția, compus din Sofía von Ellrichshausen (Președinte al Juriului, Argentina), Frank Barkow (S.U.A), Kate Goodwin (Australia), Patricia Patkau (Canada), Pier Paolo Tamburelli (Italia), a acordat următoarele premii: Leul de Aur pentru cea mai bună participare la ediția a 16-a a Bienalei a fost acordat Elveției, pentru proiectul „Svizzera 240: House Tour”. Mențiunea specială a fost atribuită Marii Britanii, pentru proiectul „Island”. Leul de Aur pentru cel mai bun participant la cea de-a 16-e ediție a Expoziției #FREESPACE a fost obținut de Eduardo Souto de Moura (Porto, Portugalia). Leul de Argint pentru „cel mai promițător participant”: Jan de Vylder, Inge Vinck, Jo Taillieu (Ghent, Belgia). Juriul a decis să acorde și două mențiuni speciale următorilor participanți la #Freespace : Andra Matin (Jakarta, Indonesia) și lui Rahul Mehrotra (Mumbai, India; Boston, USA - RMA Architects). Totodată, Comitetul directorial al Bienalei de la Veneția, condus de Paolo Baratta, a decis acordarea Leului de Aur pentru realizările artistice de pe parcursul întregii vieți, la recomandările curatorilor Yvonne Farrell și Shelley McNamara, lui Kenneth Frampton, din Marea Britanie. Ceremonia de premiere a celei de-a 16-a Expoziții de Arhitectură din cadrul Bienalei de la Veneția a avut loc sâmbătă, 26 mai 2018, pavilioanele rămânând deschise publicului până pe data de 25 noiembrie 2018.

La închiderea Expoziției, pe 25 noiembrie 2018, organizatorii reprezentării României la cea de-a 16-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția, împreună cu autorii proiectului MNEMONICS au declarat că, în viitorul apropiat, intenționează să reinstaleze proiectul, pentru a fi accesibil și publicului autohton.