Participarea Monicăi Stan la o serie de evenimente incluse în campania de promovare a filmului Imaculat la Premiul Oscar

Monica Stan, regizoarea filmului Imaculat, propunerea României pentru o nominalizare la categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional” din cadrul Premiilor Academiei Americane de Film – Oscar 2023, a participat cu sprijinul Institutului Cultural Român, în perioada 19-23 noiembrie, la campania de promovare a peliculei, la Los Angeles.

Campania de promovare a constat într-o serie de conferințe de presă în prezența jurnaliștilor și criticilor de film și o proiecție specială, cu participarea membrilor Academiei Americane de Film, urmată de o discuție privind abordarea narativă și metodele de lucru cu actorii.

Lungmentrajul Imaculat, debutul în lungmetraj al regizorilor Monica Stan și George Chiper-Lillemark, a fost premiat de trei ori la Festivalul Internațional de Film de la Veneția: premiul pentru debut Luigi De Laurentiis și două trofee: Authors under 40 Award pentru cel mai bun scenariu şi cel pentru regie al secțiunii Giornate degli Autori. Filmul este inspirat dintr-o poveste reală care surprinde o experiență marcantă din adolescența scenaristei și regizoarei Monica Stan: dependența de substanțe interzise de lege și, prin extensie, dependența ca traumă. Povestea nu este relatată pe un ton moralizator, didactic, ci mai degrabă cu o înțelegere empatică a fragilității și naivității. Scenografia, costumele, machiajul se folosesc de elemente minimale, subtile și cu resurse limitate, dar ingeniozitatea demersului artistic compensează bugetul limitat.

Monica Stan (n. 31 mai 1992, București) este o scenaristă și regizoare de film română care în 2021 a câștigat premiul pentru debut la Festivalul de Film de la Veneția. Participă la ateliere și programe internaționale precum Reykjavik Talent Laboratory în 2009, the Sarajevo Talent Campus în 2010, Torino Film Lab în 2011, Binger Film Lab în 2012, Colegiul Bienalei de la Venezia în 2014. Scurtmetrajele realizate împreună cu Eva Pervolovici au fost selectate la festivaluri internaționale precum Berlinale 2011 în competiția Berlin Today Award competition și Guanajuato International Film Festival 2016.

În 2012 începe să lucreze la scenariul filmului Imaculat, regizat împreună cu George Chiper-Lillemark. În 2022 este numită director artistic al festivalului de film documentar One World Romania. A primit numeroase premii și distincții.