O personalitate de prim plan: Sergiu Nicolaescu

Marca personalităților de prim plan este aceea că dau o operă, iar manifestarea lor constituie un reper profesional și civic. Sergiu Nicolaescu lasă în urmă o operă majoră în cinematografie, ce a creat șanse de consacrare unor generații, a format noi generații și străbate timpul.

Intelectual reflexiv, Sergiu Nicolaescu nu numai că a înțeles că opera este suportul personalității culturale, dar și-a asumat să fie el însuși în mijlocul unei istorii tumultuoase, în care mulți s-au lăsat furați de peisaj. Niciun creator, în niciun domeniu, nu acoperă toate gusturile și toate așteptările. Dar Sergiu Nicolaescu a reușit să-și consacre profilul în așa fel încât oricine trebuie să recunoască anvergura istorică a operei lui și contribuția ei durabilă la prestigiul culturii române.

Personalitate implicată manifest în viața cetății, Sergiu Nicolaescu și-a exprimat răspicat și argumentat vederile. Nu am fost totdeauna de acord, dar, în ceea ce mă privește, am păstrat o prețuire dincolo de ceea ce, se știe prea bine, ne despărțea. La ultima întâlnire pe care am avut-o, în biroul său de președinte al Comisiei de Cultură a Senatului României, a explicat, în cuvinte memorabile, de ce apar atât de anevoios opere cinematografice veritabile. El a pledat pentru opera cinematografică a marilor teme de viață.

În acest moment al despărțirii, în numele Institutului Cultural Român, îi aducem un omagiu profund ilustrului dispărut.

Andrei Marga
Președintele Institutului Cultural Român