Numărul din aprilie al revistei „Orizonturi culturale italo-române”: dialoguri literare

Numărul 4/aprilie 2024 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române” stă sub semnul dialogurilor literare.Invitatul lunii este poetul şi jurnalistul Robert Şerban, în interviul realizat de Luciana Tămaş. Printre multiplele teme abordate se află prietenia, Timişoara Capitală Culturală Europeană, Generația 2000, luptele – inclusive cu canoanele – din literatura română, inteligența artificială și reculul ei în arte, impactul televiziunii, ereditate și familie, premiul Nobel, definiția poeziei.

Este apoi semnalat evenimentul editorial al lunii: în cunoscuta colecție bilingvă Biblioteca Italiană a editurii Humanitas a apărut, pentru prima dată în limba română, un volum consacrat integral uneia dintre cele mai mari, mai profunde și mai neobișnuite voci lirice recente ale Italiei: Alda Merini, Il suono dell’ombra. Poesie / Sunetul umbrei. Poezii, traducere, cronologie, note şi îngrijirea ediţiei de Dana Barangea, cu o prefaţă de Ambrogio Borsani. Prezentarea este semnată de Smaranda Bratu Elian.

În rubrica „Spaţiul Calvino”, trei ample interviuri cu criticii Luciana Gravina, Filippo la Porta, şi italienista Martina Palese. Interviurile sunt realizate de Afrodita Cionchin şi Giusy Capone şi traduse de studenţii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca,sub coordonarea italienistelor Otilia Damian, Anamaria Milonean, Delia Morar şi Patrizia Ubaldi.

La rubrica „Propuneri editoriale”,un nume al literaturii italiene mai puţin cunoscut şi netradus la noi: Scipio Slataper (1888-1915), prozator, critic literar și publicist, originar din Triestul austro-ungar la acea vreme. Volumul Carstul meu (1912) a avut un succes răsunător în epocă, fiind considerat un moment distinct în evoluţia prozei triestine. Prezentare de Afrodita Cionchin.

Secţiunea „Orizonturi de poezie” propune un grupaj de poezii despre pisici în literatura italiană, traduse de Anca-Domnica Ilea şi semnalează, de asemenea, volumul bilingv Poezia moare / La poesia muorede Paolo Castronuovo, apărut în 2023 în colecţia de poezie italiană contemporană coordonată de Eliza Macadan la editurile Cosmoli din Bacău şi Eikon din Bucureşti, în traducerea lui Cristian Peneș.

În secţiunea „Orizonturi Donna”, Monica Negru prezintă a VI-a ediție a simpozionului național „Femei celebre ale României”, care a avut loc în 8-9 martie 2024 la Vaslui.

În „Orizonturi de artă”, George Dan Istrate realizează o paralelă între non-finitul lui Michelangelo şi in-finitul lui Brâncuşi.

În „Orizonturi filosofice”, Horia Corneliu Cicortaș evocă personalitatea lui Aldo Natale Terrin (1941-2024), fenomenolog al religiilor, care s-a stins din viață în urmă cu câteva luni la Padova, la vârsta de 82 de ani.

Rubrica „Focus evenimente” semnalează invitaţia la colaborare pentru nr. 16/2024 al revistei „Translationes” şi ediţia a XII-a a Colocviului Internaţional Comunicare şi cultură în Romània europeană(CICCRE), care va avea loc în perioada 14-15 iunie 2024 la Universitatea de Vest din Timişoara, cu tema Biografia. Noi perspective metodologice, delimitări tematice, studii de caz.

Toate articolele numărului 4/aprilie 2024al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.