Noaptea Institutelor Culturale 2011

Noaptea Institutelor Culturale, unul din cele mai populare evenimente culturale bucureştene, a ajuns pe 24 iunie 2011 la cea de-a cincea ediţie. Din 2007 sărbătorim, în ultima zi de vineri din iunie, institutele culturale la Bucureşti, care îşi deschid porţile şi mai larg decât o fac de obicei, îndemnând publicul iubitor de cultură la o noapte albă, plină de evenimente atent ticluite şi surprize. Din 2009, Noaptea Institutelor Culturale se derulează sub egida EUNIC, devenind proiectul central al clusterului EUNIC în România.

În 2011, în Noaptea de Sânziene, mai mult de 50 de evenimente s-au derulat timp de peste 14 ore în 8 locuri din București, cu ocazia Nopţii Institutelor Culturale. Consumatorii de cultură, chiar şi nocturnă, s-au putut bucura de filme, expoziţii de fotografie sau instalaţie video, lansări de carte, lecturi publice, concerte felurite, teatru, jocuri de societate, concursuri şi delicioase surprize gastronomice.

Anul acesta, Noaptea Institutelor Culturale a fost organizată de 13 centre şi institute culturale membre EUNIC: British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac – coordonatorul ediţiei din acest an, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Camões/Ambasada Portugaliei, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Goethe, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso" și Institutul Polonez.

British Council a oferit vizitatorilor activităţi variate precum: jocuri de societate, un concurs de cultură britanică, un concert de muzică elisabetană, în interpretarea formaţiei Nomen est Omen, dar și o sesiune de muzică contemporană britanică mixată în stil românesc. Programul a continuat până în jurul orei 2.30 a.m. cu o serie de documentare britanice.

Centrul Ceh a pregătit o experienţă audiovizuală interactivă cu trei sound chefs (Somnoroase păsărele, Miron Ghiu, Rufi), alături de proiectul muzical Sâmbăta Sonoră. De asemenea, programul a inclus filme ceheşti și o selecţie internaţională de reclame sociale, realizată în colaborare cu festivalul One World din Praga.

Institutul Cervantes şi Forumul Cultural Austriac și-au așteptat vizitatorii, la sediul celui dintâi, cu lansări de carte, lecturi, itinerarii fotografice cu parfum hispanic (fotoproiecţie), filme spaniole, documentare scurtmetraje şi filme experimentale contemporane din Austria.

Institutul Francez şi-a invitat publicul la o noapte dedicată plăcerii cuvintelor, din care au făcut parte literatura lui Cioran, demonstraţii live de muzică și dans, filme cu cele mai apreciate actriţe franceze, scurtmetraje inedite, alături de cocktailuri special create pentru eveniment şi degustări de produse tipic franţuzeşti. În plus, Institutul Francez și Institutul Goethe au prezentat împreună un concert al duetului berlinez Stereo Total, alcătuit din Françoise Cactus şi Brezel Göring.

În noaptea maratonului cultural, pe lângă evenimentele proprii, Institutul Cultural Român a găzduit manifestările pregătite de Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Camões şi Delegaţia Wallonie-Bruxelles. Astfel, în Sala Mare a institutului au prezentate o expoziţie de fotografie, o expoziţie de cărţi ale unor autori portughezi traduşi în limba română, lecturi bilingve, română-greacă şi română-portugheză, un concert al formaţiei Anton Pann din seria „Când Bizanţul eram noi". În curtea institutului, vizitatorii s-au putut desfăta cu arome mediteraneene, cafea şi dulceţuri, în atmosferă avangardistă a concertului susţinut de trupa belgiană Tangtype.

Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Institutul Polonez s-au aliat și anul acesta pentru a-și încânta publicul cu un concert din opera lui Franz Liszt, cu o expoziţie de fotografie semnată de Zalka Imre, precum și cu o expoziţie de sculptură și o selecţie de filme digitale. În plus, în curtea centrului, au fost organizate o prezentare de colecţii vestimentare realizate de studenţi ai Universităţii Naţionale de Arte, un concert de jazz, o proiecți de film documentar, silent disco, evenimente completate de un târg de gastronomie poloneză şi maghiară, dar şi un concurs cu premii cu întrebări din cultura poloneză.

La povestea celei mai lungi nopţi culturale din Bucureşti a contribuit şi Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso" cu momente de teatru interactiv, muzică şi film.

Pentru deplasarea între cele 8 centre în care au loc evenimente, pasionaţii de cultură au avut la dispoziţie o cursă specială RATB, precum şi biciclete oferite de asociația Green Revolution.

Noaptea Institutelor Culturale a crescut cu fiecare an atât ca număr de organizatori, ca număr de evenimente, cât şi ca număr de participanţi, fiind unul din cele mai vizibile şi apreciate evenimente din Bucureşti.

Detalii în broşura NIC 2011.

Vezi şi Noaptea Institutelor Culturale 2010 şi Noaptea Institutelor Culturale 2009