NEW YORK. Proiectul „UN/MUTE 10002” a ajuns la final

Rezidenţa artistică UN / MUTE 10002, care a adus împreună zece artiști europeni care nu au vizitat niciodată New York-ul și zece artiști new-yorkezi, desfăşurată online, de-a lungul a 3 luni de zile, a ajuns la sfârşit. Proiectul a fost lansat online în 12 februarie 2021, o dată cu trecerea în noul An Lunar, și dezvăluirea proiectului final va avea loc pe data de 9 mai, de Ziua Europei.

ICR New York a susţinut participarea artistului Alex MIRUTZIU, unul dintre cei mai activi şi originali artişti români, în cadrul proiectului UN / MUTE, derulat sub egida EUNIC New York și în parteneriat cu organizația new-yorkeză Undercurrent, alaturi de alte zece institute culturale europene.

Într-o serie de sesiuni Zoom săptămânale, participanții dintr-o gamă largă de discipline au lucrat în echipe de câte doi pentru a crea lucrări noi care pot fi urmărite pe unmute.nyc, dar si pe platformele ICRNY. Artistul român Alex MIRUTZIU a avut-o ca şi coechipiera, pe artista new-yorkeză Sydney Shavers, colaborarea celor doi, de-a lungul a 10 săptamâni de rezidenţă dovedindu-se cât se poate de activă şi creativă, cei doi artişti exprimându-şi entuziasmul de a materializa concluziile acestei rezidenţe online şi intr-o expoziţie fizică.

UN/ MUTE este, în esenţă, o rezidenţă online care, îmbrățișând diversitatea în toate formele ei, urmăreşte să creeze, în ciuda pandemiei, un spațiu echitabil de colaborare, dialog şi schimburi culturale între Europa și New York. Proiectul explorează teme precum limitarea, accesul, incluziunea, dorința de colaborare și posibilitatea acesteia, puse în evidenţă la modul cel mai acut o dată cu instalarea pandemiei de Covid. Internetul condiționează și determină stilul de viață, se tinde spre o „nouă normalitate” în așteptarea vaccinurilor anti-Covid în vreme ce noi tulpini de virus își fac apariția, ratele șomajului ating valori din ce în ce mai mari iar lumea occidentală luptă să atenueze efectele rasismului și xenofobiei. UN / MUTE se vrea o reacție artistică la aceste vremuri complicate din punct de vedere socio-politic, încercând să răspundă, prin creațiile pe care le facilitează, la întrebări precum: indiferent de accesul la noile tehnologii digitale, cum putem progresa fără a ne oblitera trecutul? Ce învățăm prețios din experiențele individuale ale fiecăruia în această perioadă neobișnuită? cum putem să rămânem creativi când nu mai putem avea un contact direct?

Artiştii care participă la UN / MUTE, pe lângă Alex Mirutziu, sunt: Eren Aksu (Germania), Aaron Bezzina (Malta), Will Calhoun (New York), Sanne De Wilde ( Belgia - Flandra), FOQL (Polonia), Gabrielė Gervickaitė (Lituania), Kris Grey (New York), Sophie Guisset (Wallonia-Bruxel, Belgia), Kyle Hittmeier (NY), Mo Kong (New York), Yi Hsuan Lai (New York), H. Lan Thao Lam (New York), Marie Lukáčová (Cehia), Olesja Katšanovskaja–Münd (Estonia), Sheila Maldonado (New York), Barbara Maria Neu (Austria), Emmanuel Massillon (New York), Emily Shanahan (New York) și Sydney Shavers (New York).

UN / MUTE este un proiect al clusterului EUNIC din New York și al organizației new-yorkeze de promovare a artelor vizuale UNDERCURRENT, realizat cu sprijinul programului de finanțare al EUNIC Global din Bruxelles. A fost inițiat de către Institutul Cultural Lituanian și de Consulatul General al Estoniei și este co-organizat de către Forumul Cultural Austriac, Centrul Wallonia-Bruxelles International, Centrul Cultural Ceh, Delegația Flandrei, Institutul Goethe, Consiliul Artelor din Malta, Institutul Cultural Polonez, Institutul Cultural Român, Stația de Reciclare „Speranța”, Societatea „Jindřich Chalupecký”, toate din New York, și cu susținerea Delegației Uniunii Europene la ONU.

Alex Mirutziu a cărui practică se extinde într-o gamă largă de medii și practici artistice, inclusiv text, fotografie, instalații video, media și performance, este autorul unor proiecte artistice, critice și curatoriale de o mare diversitate. Influenţat de filosofie, literatură și design, Mirutziu explorează, printre altele,conflictul dintre dorință și acțiune strategică din perspectivă ontologică. Dincolo de activitatea sa artistică, Mirutziu e interesat și de reflecția teoretică și colaborează frecvent cu artiști, scriitori, muzicieni și filosofi. A participat la numeroase expoziţii personale și de grup, în ţară şi în străinătate.

Sydney Shavers este o artistă care trăiește și lucrează în New York City. Lucrările sale au fost expuse în Chicago, Los Angeles, New York, Mumbai. Shavers este, de asemenea, un educator și programator care a dezvoltat ateliere și prelegeri pentru platforme de educație alternativă (Drawstring Magazine's LEARN), precum și pentru mediul academic instituțional. În prezent, urmeaza cursurile masterale la Hunter College și are o diplomă de licență în arte frumoase de la Universitatea Illinois din Chicago. Shavers a deținut rezidențe, inclusiv ACRE, The Overlook Place și la Chicago Artists Coalition (proiecte HATCH; LAUNCH Invitational). Ea a primit premiul pentru fondul curatorial Life Goldberg și bursa Ruth Stanton la Hunter College.

Proiectul poate fi urmarit pe unmute.nyc  și pe platformele social media ale organizatorilor.