În scurt timp, TVR Internaţional va lansa „Biografii de ţinut minte", o serie de portrete dedicate marilor români care trăiesc departe de ţară. Primele două documentare biografice îi au în centru pe celebra soprană Nelly Miricioiu şi renumitul violonist și profesor Remus Azoiţei, două dintre cele mai admirate personalităţi ale comunităţii româneşti din Marea Britanie.
Evenimentul este organizat de ICR Londra în parteneriat cu TVR Internaţional şi va cuprinde, în afara întâlnirii cu cei doi extraordinari muzicieni, care împart scena pentru prima oară în carieră, proiecția în premieră mondială a celor două documentare. Vor susține intervenții Cristina Leoreţ, director al TVR Internaţional, şi Marius Constantinescu, realizatorul seriei „Biografii de ţinut minte".
Apreciată la superlativ atât pentru calitățile sale vocale, cât şi pentru talentul actoricesc, Nelly Miricioiu este una dintre puținele artiste complete ale zilelor noastre. Vastul său repertoriu se întinde de la Mozart și bel canto până la Verdi, Puccini sau opera italiană modernă, trecând prin compozitorii ruşi şi francezi. După debutul fulminat de la Covent Garden în rolul Nedda din „Paiaţele", în 1982, şi după apariția la fel de eclatantă de la Scala, în rolul Luciei de Lammermoor, Nelly Miriciou a cântat în toate marile opere ale lumii, lucrând cu cei mai faimoşi dirijori şi regizori. Rămân de neuitat rolurile sale Tosca, împreună cu Jose Carreras, Jose Cura, Neil Schicoff, Mimi, cu Placido Domingo, și Violetta, cu Franco Bonisolli şi Roberto Alagna. Cariera sa continuă cu un bogat program concertistic, dar și cu o prodigioasă activitate de mentorat în cadrul Programului „Jette Parker" pentru tineri artişti al Operei Regale Covent Garden.
Violonistul Remus Azoiţei, descris de The Strad ca „un virtuoz lipsit de inhibiții, cu suflet și o tehnică fabuloasă", este absolvent al Conservatorului din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovski și fost bursier al renumitei Juilliard School din New York, unde a studiat cu Dorothy Delay, Masao Kawasaki şi Itzhak Perlman. A concertat de-a lungul anilor în săli prestigioase precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall din Londra, Teatro La Fenice din Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Wiener Konzerthaus. Este profesor de vioară la Academia Regală de Muzică din Londra, director artistic al Societății Enescu din Marea Britanie și colaborator apropiat al Institutului Cultural Român din capitala britanică.
Când: 24 noiembrie, 7pmUnde: Institutul Cultural Român, 1 Belgrave Square, SW1X 8PH
Intrarea este liberă, dar vă rugăm să vă anunțați prezența pe Eventbrite.Dată fiind cererea foarte mare, alocarea locurilor se face pe principiul primul venit, primul servit.