Muzicianul Petre Ionuțescu, la Festivalul Internațional de Jazz de la Tașkent, cu sprijinul ICR

Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, și Ambasada României în Republica Uzbekistan sprijină participarea trompetistului Petre Ionuțescu la Festivalul Internațional de Jazz de la Tașkent, ajuns la cea de-a opta ediție și desfășurat în perioada 26 aprilie – 12 mai 2024. Muzicianul român va susține în data de 8 mai 2024, ora 19:30, un recital de jazz pe scena deschisă a Palatului „Uzbekistan” de la Tașkent, din repertoriu făcând parte lucrările The Three Waters, Unhidden Heart, Endless Flow, House of Time, Deep Fountain, Voyage, Dance in Blue, Serene.

Festivalul este organizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Jazzului de Fundația pentru Arte și Cultură de pe lângă Cabinetul de Miniștri al Republicii Uzbekistan, cu sprijinul Primăriei orașului Tașkent. Conform organizatorilor, seria de concerte cu acces gratuit va loc pe scena în aer liber ridicată lângă Palatul „Uzbekistan” din capitala uzbecă. Printre numele confirmate la festival se numără muzicienii Kenny Garrett și Dee Dee Bridgewater, dar și trupa uzbecă de etno-jazz Jazzirama.

Petre Ionuțescu este trompetist, artist multi-instrumentist, compozitor și producător muzical. Este membru fondator al formațiilor FunkyGrowl, Blazzaj și fondator al asociației Romanian Brass Society. A colaborat cu diverși artiști de pe scena muzicală românească, precum Alexandrina, Subcarpați, Negura Bunget, Thy Veils, Makunouchi Bento și alții. Începând din 1995, a desfășurat o prolifică activitate concertistică pe scena națională și internațională și a participat la festivaluri importante, printre care Gărâna Jazz Festival, Festivalul Plai Timişoara, Timișoara Jazz Festival, Stuffstock Vama Veche, Peninsula – Tg Mureș, Untold Cluj, Jazz in the Park, Samfest Jazz Satu Mare, Smida Jazz, JazzTM Timisoara, Sziget Festival, Wave Gotic Treffen Leipzig, With Full Force Löbnitz, împărțind scena cu artiști renumiți (Al Jarreau, Al de Meola, Tricky, Jazzanova etc). În 2013 a pus bazele proiectului solo TROMPETRE, căruia i s-au alăturat pe parcurs mai mulți colaboratori și prieteni din zone artistice diferite, conceptul proiectului devenind astfel TROMPETRE cu PRIETENÍI. În anul 2022 este recunoscut ca TROMPETISTUL ANULUI în cadrul Timișoara Jazz Award.

Ziua de 30 aprilie a fost proclamată de UNESCO drept Ziua Internațională a Jazz-ului.