ICR Chișinău și ministerul român al Afacerilor Externe sprijină prezența la Chișinău a unei echipe a teatrului Masca în frunte cu actorul Mihai Mălaimare. Echipa va prezenta studenților de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice un spectacol și mai multe workshop-uri dedicate statuii vivante.
MOȘTENIREA este un proiect teatral al actorului Mihai Mălaimare și urmărește:
1 – realizarea de workshop-uri dedicate statuii vivante în 8 facultăți de teatru din România, care să aibă ca finalitate un spectacol de aproximativ 10 minute, cu costume și machiaj;
2 – familiarizarea tinerei generații de studenți actori cu discursul teatral de tip statuie vivantă, cea mai importantă formă de teatru stradal;
3 – realizarea unui volum dedicat acestei experiențe, în care vor fi prezentate workshopurile realizate la facultățile de teatru de la Iași, Craiova, Timișoara, Constanța, Sibiu, Târgu Mureș și Chișinău;
4 – realizarea unui film de 30 minute dedicat acestei experiențe;
5 – realizarea unei conexiuni între studenții de la Actorie și cei de la Scenografie și Muzică, în așa fel încât spectacolul să beneficieze de participarea tuturor acestor categorii de creatori.
Ca urmare a calității excepționale a momentelor realizate, atât din punctul de vedere al însușirii tehnicii de statuie vivantă, dar și a costumelor și muzicii folosite, proiectul a fost invitat să facă parte din Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu pe durata a doi ani. În plus, împreună cu Facultatea de Teatru de la Constanța actorul Mihai Mălaimare a înființat un Festival al Statuii Vivante, prima ediție având loc anul acesta în Parcul Arheologic din localitate.
Proiectul în sine, precum și manifestările care au fost create pe lângă el urmăresc, de fapt, impunerea sintagmei de statuie vivantă românească, aceasta aducând în peisajul internațional al statuii vivante toate inovațiile pe care actorul le-a creat în cei 12 ani cât a studiat acest concept împreună cu actorii Teatrului Masca.
La Chișinău, în zilele de 7, 8 noiembrie 2022, în incinta Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, vor avea loc mai multe workshop-uri și un spectacol de 10 minute – DUELUL – care va propune cele două scene de duel din Romeo și Julieta și Hamlet. Costumele sunt lucrate de către Anca Albani, profesoară de scenografie la UNARTE București, muzica de către Răzvan Diaconu, iar machiajul de către Mirela Vescan. Întreg evenimentul se va desfășura după următorul program:
Ziua I, 7 noiembrie a.c.
Workshop tehnică - statuie vivantă – 10.00 – 19.00
A – partea I-a – 10.00 – 14.00
B – partea a II-a – 15.00 – 19.00
Ziua a II-a, 8 noiembrie a.c.
10.00 – 12.00 - Lansare carte / conferință de presă / discuție cu studenții
workshop – partea a II-a – 14.00 – 18.00
1 – 14.00 – 17.00 – sedință de machiaj – sub conducerea Mirelei Vescan (specialist în machiaj)
2 – 17.00 – 17.40 – repetiție în costume și machiaj
3 – 18.00 – prezentare moment statuie vivantă și fotografie grup.