MADRID. Muzeul Național al Literaturii Române din București, în seria despre patrimoniul românesc

Unele dintre cele mai prețioase piese și artefacte unicat, documente și imagini de arhivă, istorii reale, dar poate mai puțin cunoscute, precum și mărturii inedite ale specialiștilor români sunt prezentate de Institutul Cultural Român de la Madrid, pe site și pe rețelele sociale.

Proiectul, intitulat „La muzeu în România: comori unicat din patrimoniul românesc” presupune o serie de materiale video dedicate publicului din Spania, despre cinci muzee din România, recunoscute pe plan internațional pentru valoarea inestimabilă a colecțiilor de patrimoniu: Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național al Literaturii din România, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, precum și un material special despre Ateneul Român, prima și cea mai reprezentativă scenă muzicală a României.

Un nou documentar, despre Muzeul Național al Literaturii Române din București, a fost difuzat azi, 9 iulie. Muzeul conține peste 300.000 de piese, organizate în aproximativ 300 de colecții, inclusiv manuscrise ale celor mai importanți scriitori, precum Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, Tudor Arghezi, Ion Luca Caragiale, Ion Creangă și Lucian Blaga. În colecția muzeului, se regăsesc și manuscrise ale poetului spaniol Rafael Alberti, considerat una dintre cele mai importante figuri literare ale secolului al XX-lea. Manuscrisele tratează perioada în care acesta s-a aflat în vizită în România, precum și opinii asupra unor scriitori români față de care a avut o afinitate – Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale și Tudor Arghezi. Alături de soția sa, scriitoarea Maria Teresa León, Alberti a realizat traduceri apreciate ale operelor acestora. De asemenea, au fost prezentate cinci case memoriale ale unor importanți scriitori români, precum Anton Pann, Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Minulescu și Liviu Rebreanu. Manuscrise, cărți vechi și rare, documente istorico-literare, obiecte personale și de mobilier, obiecte de arte vizuale (pictură, grafică, sculptură), periodice și fotografii aparținând scriitorilor români pot fi admirate de vizitatorii muzeului.

Documentarele sunt disponibile pe pagina de Facebook, pe contul de Twitter și pe canalul de Youtube ale ICR Madrid. 

Filmul despre Muzeul Național al Literaturii Române poate fi vizionat la acest link.

Filmul despre Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti" din București poate fi vizionat la acest link.

Filmul despre Muzeul de Istorie Națională și Arheoleogie din Constanța poate fi vizionat la acest link.

Filmul despre Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia poate fi vizionat la acest link.