Letiția Popa participă la Festivalul de film Eastern Neighbours de la Haga

Institutul Cultural Român susține participarea regizoarei Letiția Popa la cea de-a 14-a ediție a Festivalului de film Eastern Neighbours, secțiunea New Talents, cu scurtmetrajul Cântece din curtea din spate/Songs from the backyard. Filmul va fi proiectat în premieră în cadrul acestui eveniment în datele de 25 noiembrie, ora 15.00 și 27 noiembrie ora 11.00. A doua proiecție va fi urmată de o sesiune de întrebări din partea publicului. Festivalul se desfășoară în perioada 23-27 noiembrie 2022, laFilmhuis Den Haag.

Competiția New Talents se află la cea de-a treia ediție și sunt invitați tineri cineaști din Europa de Est și de Sud să participe cu filmele lor de debut. Anul acesta au fost selectate opt filme din Serbia, Bosnia și Herțegovina, România, Polonia, Lituania și Ungaria.

Cântece din curtea din spate/Songs from the backyard aruncă o privire asupra unui penitenciar și se constituie într-o conversație intimă cu Gheorghiță, unul dintre muncitorii de la bucătărie. Filmat în stil cinéma verité, realizatoarea reușește să se apropie de personaj și pe măsură ce îl cunoaște descoperă cum mediul ajunge să modeleze identitatea individului. Filmul este realizat în colaborare cu Universitatea de Film din Babelsberg Konrad Wolf.

Letiția Popa este absolventă a Universității Naționale de Teatru și Film I.L.Caragiale, cu o diplomă de licență în regie de film și televiziune și un master în regie documentară. În perioada 2020-2021, a participat la un program de schimb de un an în Belgia, la KASK și Conservatorul/Școala de Arte Gent, lucrând la proiectul ei de masterat. Filmele Letiției Popa explorează universuri mici și intime ale vieții de zi cu zi, cu o atenție specifică față de interior.

Eastern Neighbours Film Festival aduce în Olanda filme interesante și relevante din Europa de Est și de Sud-Est. Majoritatea filmelor sunt premiere olandeze. Pe lângă filme au loc și masterclass-uri, dezbateri de film și întâlniri speciale cu degustări de produse specifice Europei de Est.