Lansarea volumului "Romania, storia e cultura" de Keith Hitchins la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

În data de 7 octombrie 2015, de la orele 17.00, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia găzduieşte, în sala Marian Papahagi, prezentarea volumului Romania, storia e cultura de Keith Hitchins, cu o postfaţă a ediţiei italiene de Alberto Basciani. Traducerea, prima în limba italiană a unui volum semnat de cunoscutul istoric, a fost realizată de Piero Budinich şi a apărut, în luna iunie a acestui an, la editura Beit. Evenimentul este organizat în colaborare cu Departamentul de Ştiinţe Politice al Universităţii Roma Tre.Este vorba despre cea mai cunoscută şi mai tradusă sinteză de istorie politică şi culturală a României, în care sunt prezentate fapte şi evenimente ce au marcat evoluţia spaţiului locuit de români de la cucerirea romană a Daciei până astăzi. De-a lungul unui itinerariu sinuos, adesea întrerupt de intervenţii străine (romană, otomană, sovietică) paginile volumului îşi poartă cititorul până la obţinerea independenţei naţionale (1877-1878), şi mai departe, până la “comunismul naţionalist” al lui Nicolae Ceauşescu, apoi după 1989, până la aderarea României la Uniunea Europeană.
În cadrul evenimentului, cartea, ce conţine ample trimiteri la zona literaturii şi a istoriografiei române, va fi prezentată de către Keith Hitchins, autorul volumului, de Marco Dogo, profesor la Universitatea din Trieste, Departamentul de Studii Umaniste, de Alberto Basciani, cercetător în cadrul Departamentului de Ştiinţe Politice al Universităţii Roma Tre şi autorul postfeţei şi de Rudolf Dinu, profesor al Universităţii din Bucureşti şi director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Keith Hitchins este profesor la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign, unde predă istoria Europei Centrale şi Orientale cu accent pe istoria românilor. Cercetările sale, deosebit de ample din acest domeniu, s-au concretizat în volume şi articole scrise în limba engleză şi, ulterior, traduse în limba română şi în alte limbi de circulaţie internaţională: The Rumanian National Movement in Transylvania 1780–1849 (Harvard University Press, 1969); Ortodoxie şi naţionalitate (Editura Univers Enciclopedic, 1995); Afirmarea naţiunii: mişcarea naţională românească din Transilvania 1860–1914 (Editura Enciclopedică, 2000). A scris o istorie a României moderne în două volume, tradusă în limba română cu titlul: Românii 1774–1866, (Humanitas, 1998, 2004, 2013) şi România 1866–1947 (Humanitas, 1996, 1998, 2004, 2013). Cele mai recente volume publicate sunt: Ion Brătianu; Romania. The Peace Conferences of 1919–23 (Haus Publishing, 2011) şi A Concise History of Romania (Cambridge University Press, 2013), volum tradus în limba italiană cu titlul mai sus menţionat. Pentru contribuţia preţioasă la istoria românilor, Keith Hitchins a primit titlul de doctor honoris causa din partea mai multor universităţi din ţara noastră: Cluj-Napoca (1991), Sibiu (1993), Alba Iulia (2001), Târgu Mureş (2005), Timişoara (2008) şi Iaşi (2008). Din 1991 este membru de onoare al Academiei Române.
Volumul Romania, storia e cultura reprezintă o apariţie editorială de primă însemnătate pentru popularizarea istoriei şi culturii române în Italia, fiind una una dintre foarte puţinele sinteze de acest tip apărute în ultimii ani în peninsulă. Pentru mai multe detalii referitoare la acest volum, accesaţi: http://www.orizonturiculturale.ro/it_recensioni_Alberto-Basciani.html.