Lansarea volumului bilingv „RĂDĂCINI LA JUMĂTATE, treizeci de ani de imigrație românească în Italia”/„RADICI A METÀ, trent anni di immigrazione romena in Italia"

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția în colaborare cu Consulatul General al României la Trieste, Centrul de Studii și Cercetare IDOS și Institutul de Studii Politice „S. Pio V”, lansează volumul bilingv „RĂDĂCINI LA JUMĂTATE, treizeci de ani de imigrație românească în Italia”/„RADICI A METÀ, trent anni di immigrazione romena in Italia”.

Evenimentul va avea loc în sala de conferințe a IRCCU Veneția, în data de 28 mai 2022, la ora 17:00.

Volumul, coordonat de Miruna Căjvăneanu, Benedetto Coccia și Antonio Ricci, a apărut sub egida Centrului de Studii și Cercetare IDOS și Institutului de Studii Politice „S. Pio V”.

„RĂDĂCINI LA JUMĂTATE, treizeci de ani de imigrație românească în Italia”/„RADICI A METÀ, trent anni di immigrazione romena in Italia”, povestește despre gradul de integrare, participare și discriminare a comunității românești din Italia, condensează multiple fațete a celor treizeci de ani de experiență migratorie românească în Italia, relatând despre bogăția economică, socială și culturală, emigrația constituind un factor de îmbogățire pentru țările de destinație, pe lângă rolul de susținere fundamentală a țărilor de origine. Din lectura acestui volum, înțelegem felul în care diaspora, nu fără dificultăți și cu prețul unor grele sacrificii a știut să creeze un patrimoniu prețios de care se pot folosi ambele țări. O parte importantă a comunității se simte inclusă și pe deplin acceptată în societatea italiană.


Program:

Prof. Antonio Ricci, Centrul de Studii și CercetareIDOS: Al di là del muro: 30 anni di migrazioni dalla Romania

Miruna Căjvăneanu, jurnalistă: Sentirsi cittadini europei in Italia: inserimento e partecipazione tra due Paesi

Benedetto Coccia, Institutul de Studii Politice „S. Pio V”: ”Radici a metà”, un valore aggiunto nella odierna società globalizzata

Vor interveni:

Cosmin Victor Lotreanu, Consulul General al României la Trieste

Grigore Arbore Popescu, Directorul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția


Institutul de Studii Politice „S. Pio V” a fost fondat la Roma în 1971, având ca obiect de studiu de la probleme europene la cele ale drepturilor omului, de la cele socio-economice la cele ale relațiilor internaționale. Rezultatele cercetărilor sunt publicate și prezentate la conferințe și seminarii. De la înființare, Institutul a atribuit un rol central formării tinerilor cercetători prin implicarea acestora în activități de cercetare și prin înființarea de burse dedicate acestora. O atenție deosebită este apoi dedicată formării și informării tinerilor care frecventează instituțiile de învățământ superior.

Centrul de Studii și Cercetare IDOS a luat naștere la Roma, în 2004, ca editură, iar din 2013 s-a alăturat Asociației de Promovare Socială IDOS. Centrul are ca scop promovarea activităților de conștientizare privind imigrația, integrarea migranților și lupta împotriva discriminării, inclusiv prin diseminarea publicaţiile Centrului de Studii. IDOS promovează, organizează și desfășoară conferințe, seminarii, dezbateri și intervenții de formare (chiar până la 200 pe an) pe probleme legate de migrație, angajându-se în campanii de conștientizare bazate pe prezentarea publicațiilor sale în Italia și în străinătate.

Benedetto Coccia este cercetător principal la Institutul de Studii Politice „S. Pio al V-lea”, coordonator Științific al Departamentului de studii sociale, umanistice și lingvistice; doctor în istorie contemporană la Universitatea La Sapienza din Roma, autorul a numeroase studii, articole și recenzii; președintele Asociației Leusso de Studii Umanistice.

Miruna Căjvăneanu este jurnalistă; din 2007 este corespondent în Italia pentru Hotnews.ro și a editat mai multe bloguri despre comunitatea românească, precum Matrioske (pe Huffington Post) și Romeni d'Italia (pe Roma Today); a colaborat cu Gazeta Românească, săptămânalul românilor din Italia, și cu Babel TV (platforma Sky); a realizat documentarul „24/24 Stories of women who care care”; colaborează cu IDOS pe probleme legate de comunitatea românească din Italia; a participat la diferite proiecte europene de promovare a dreptului de vot al cetățenilor europeni mobili și încurajarea repatrierii antreprenorilor români, prin proiectul european „Diaspora Start Up”; este președintele Asociației „Europaeus” pentru promovarea drepturilor cetățenilor UE și dialogul cultural dintre Italia și România.

Antonio Ricci este cercetător senior la IDOS; manager de proiect al Punctului Național de Contact din cadrul Rețelei Europene de Migrație, o rețea la nivel european înființată în 2003 de către Comisia Europeană; a predat la Universitatea Sapienza din Roma și la Universitatea LUMSA din Roma; manager de proiect pentru „I.P.R.IT. Immigrazione Percorsi di Regolarità in Italia”; director științific al unității de cercetare din cadrul programului de proximitate „Aquifalc” Interreg/Cards” organizat de Universitatea din Bari și de Comitetul Italo-Albanez pentru Cercetare Socială și Economică.