KANTAJE. De “la langue” aux oreilles | Ștefania Becheanu

Miercuri, 9 noiembrie 2022, ora 17.00, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția invită locuitorii și vizitatorii Veneției la vernisajul expoziției „Kantaje. De “la langue” aux oreillesˮ a artistei Ștefania Becheanu.

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează expoziția in situ „Kantaje. De “la langue” aux oreillesˮ a artistei Ștefania Becheanu, deschisă până pe 18 noiembrie 2022, între orele 16:00 și 20:00, în prezența artistei.

„Kantaje. De “la langue” aux oreillesˮ își găsește impulsul în cartea Quant à je (kantaje) de Katalin Molnár, publicată în 1996, la Editura POL. Katalin Molnár, de origine maghiară, a învățat să trăiască, să scrie și să gândească în limba franceză, această carte fiind concepută ca o masă personală și specială, în același timp. Lucrarea Ștefaniei Becheanu a fost creată la invitația lui Myriam Suchet, ca parte a cercetării creației ei, și a fost prezentată inclusiv la Maison de la Recherche – Sorbonne Nouvelle Paris 3 în cadrul colocviului Rémanence de "l’écrire classique" en régime littéraire contemporain (Années 1980-2020)/ Remanența „scrisului clasic” în regimul literar contemporan (anii 1980-2020) și al colocviului Friction des langues. Multilinguisme et traduction.

Această instalație vizuală și literară este o cercetare-creație ale cărei etape succesive se desfășoară pe măsură ce proiectul avansează. Literele se deplasează din spațiul paginii către simeze, unde formează tablouri-peisaje și se întrepătrund. Pe Ștefania a inspirat-o povestea și limbajul scriitoarei (care destabilizează cititul și scrisul). Aceeași „transcriere orală” a fost similară Ștefaniei Becheanu în momentul când a ajuns în Franța, mai întâi ca student Erasmus, apoi ca artist. Întrucât interoghează intimitatea împărtășită în lucrările sale, Becheanu a ales să invite vizitatorii să relaționeze cu limba lui Molnár pentru ca ulterior, la rândul lor, aceștia să pună sub semnul întrebării propria scriere, vorbirea intimă, sunetele pe care le produc. Această formă de instalație în care ne cufundăm, ne plimbăm și ne alegem propriul drum, în acțiune, este un portret al lui Molnár care devine într-un fel autoportret al artistei, indus de fragmente decupate din Kantaje. Noul peisaj astfel creat reflectă pe Molnár la fel de mult ca pe Becheanu și este oferit publicului care poate, la rândul său, să se transpună în experiența celor două artiste. Indiferent dacă pentru public franceza este limbă maternă sau a doua limbă, sau chiar limbă „străină”, acesta e invitat, de De “la langue” aux oreillesˮ, să facă o călătorie inversă pentru a găsi libertatea de exprimare și plină de emoții. Expoziția invită la o serie de întrebări despre încredere sau singurătate, dar și despre independență, vorbire și (ne)reproprierea/ înțelegerea limbii (deseori calificată drept „defectuoasă”) de către cei despre care pretind că nu o stăpânesc.

Pentru Galeria Mică a IRCCU Veneția, artista a realizat o selecție de șase compoziții vizuale (tablouri) în limba franceză. De asemenea, a creat special pentru spațiul italian o lucrare nouă realizată în colaborare cu Giuseppe Sofo, profesor cercetător de Limbi și traduceri franceze la Università Ca' Foscari Venezia (Ricercatore di Lingua e traduzione francese, Università Ca' Foscari Venezia), prezentată în cadrul unui eveniment interactiv, miercuri, 16 noiembrie 2022.

Ștefania Becheanu este plasticiană sonoră și artistă performativă. A absolvit studiile la Facultatea de Artă a Universității de Vest din Timișoara. În 2013, studiile masterale la Ecole Supérieure d’Art Lorraine, Metz (Franța) si a urmat cursurile intensive ale Laboratorului de cercetări sonore de l’ESAL (Franța). Frecvent participă în expoziții colective și rezidențe de creație sonoră, dar și indisciplinara unde combină creația vizuală cu literatura, muzica și dansul. Explorând emoția și comunicarea cu instrumentele artei contemporane, dar și ascultarea activă și empatică, lucrările Ștefaniei invadează imaterial spaţiile expoziţionale. „Ascultareaˮ se află în centrul proiectelor sale artistice, susținându-și viziunea prin trei axe principale – de la creații sonore, instalații fotografice, obiecte și arhitecturi scrise; la spectacole, pe scenă, la granița dansului contemporan și a scrierii sonore și muzicale; sau ateliere creative realizate în școli, centre comunitare și sociale. Trăiește și lucrează în Paris (Franța).

www.stefaniabecheanu.com