ISTANBUL. Artistul vizual Mirela Trăistaru, despre „O poveste din Nepos”

Proiectul expozițional de cercetare și creație „O poveste din Nepos”, al artistei Mirela Trăistaru, va fi prezentat, într-un material video, de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir”din Istanbul, în perioada 7-10 august, pe site și pe rețelele de socializare. Prezentarea online, cu subtitrare în limba turcă, le aparține autoarei expoziției și curatorului Daniel Sur.

Istoricul personal al Mirelei Trăistaru stă la baza întregului concept al proiectuluI. În cadrul filmului de prezentare, artista va vorbi despre lucrările de pictură pe pânză ce înfățișează istoria propriei familii – străbunicii, bunicii, părinții, copiii și copiii acestora, folosind pictural modele tradiționale și simbolice, precum Pomul Vieții, Pasărea, Crucea, Floarea Vieții, Fereastra, Poarta etc., modele ce erau integrate instinctual în sensul și mistica vieții.

Publicul ICR Istanbul va avea ocazia descoperirii unei expoziții speciale, o inserție de povești și istorii personale, cutume sociale și culturale, o suprapunere de evenimente, planuri și de generații din ultimul secol, toate suprinse cu mult talent artistic și sensibilitate de artista Mirela Trăistaru.

În 1768, Iosif al II-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, rege al Ungariei și Boemiei, vizitează pentru prima dată Banatul și Transilvania, poposind în casele oamenilor de rând din zona Bistrița-Năsăud. Ajuns la satele grănicerești de pe Valea Someșului Mare, împăratul exclamă: Salve parvae nepos Romuli (Vă salut, mici nepoți ai Romei!). În amintirea acestui eveniment memorabil, aceste sate dobândesc numele Salva, Parva, Nepos și Romuli. Proiectul artistei Mirela Trăistaru are ca punct de plecare istoria Neposului, propunându-și rememorarea evenimentelor ultimului secol de istorie națională prin mici inserturi personale.

Mirela Trăistaru (n. 1972) este absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția Design Vestimentar și Pictură. A realizat peste 60 de expoziţii personale în România, Statele Unite, Elveţia, Olanda, Austria, India, Coreea de Sud, Danemarca, Japonia și Egipt și a participat la peste 120 de expoziţii colective. Artista a avut colaborări și în domeniile cinema și teatru, realizând costumele și decorurile pentru spectacole importante. Astfel, ea a lucrat cu regizori precum Lucian Giurchescu, Alexandru Tocilescu, Ion Lucian, Sanda Manu, Anca Colțeanu, Chris Simion și Gelu Colceag și actori precum Ștefan Iordache, Alexandru Repan, Sebastian Papaiani, Ioana Bulcă, Sanda Toma. Pe lângă scenografie, decoruri, costume, body painting, Mirela Trăistaru este grafician și curator.