Institutul Cultural Român prezintă filmul Crai Nou în cadrul Festivalului CINEFEMINA

CINEFEMINA, primul festival de filme regizate și produse de femei, revine la București în perioada 10-14 mai 2023 și la Timișoara în perioada 4-10 decembrie 2023, cu un program de 12 producții europene de lungmetraj și 5 scurtmetraje maghiare.

Departamentul EUNIC din cadrul ICR propune în cadrul programului difuzarea filmului Crai Nou/Blue Moon în regia Alinei Grigore. Pelicula va fi proiectată sâmbătă, 13 mai 2023, de la ora 16.00, la cinema Elvire Popesco și va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizoarea Alina Grigore. Filmul urmărește parcursul psihologic al unei tinere aflate într-un context defavorizant care o împinge într-un proces de dezumanizare. În încercarea de a scăpa de violența familiei ei disfuncționale și de a urma studii superioare, Irina se transformă din victimă în agresor. O experiență sexuală ambiguă cu un artist o determină să lupte împotriva oricărui tip de agresiune și să-și urmeze cu orice preț scopul de a fugi la București.

Festivalul CINEFEMINA este organizat sub egida EUNIC, Institutul Cultural Român fiind membru la nivel instituţional al reţelei încă din anul 2007. Inițiativa aparține Ambasadei Suediei în colaborare cu 12 parteneri europeni: Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Fundația Culturală Greacă, Institutul Goethe, Institutul Liszt, Institutul Cultural Român, Institutul Camões, Institutul Cervantes și Ambasada Spaniei, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Institutul Italian de Cultură.

Filmele acoperă o gamă largă de genuri incluzând comedii, drame și filme romantice din Italia, Franța, Grecia, România, Austria, Olanda, Portugalia, Polonia, Spania, Germania, Suedia și Ungaria.

În București, toate proiecțiile de film vor avea loc la cinema Elvire Popesco, iar o parte dintre acestea vor beneficia de prezența regizoarelor și producătoarelor, împreună cu experți din domenii conexe, ONG-uri, jurnaliști și alți profesioniști. Prin intermediul acestor dezbateri, festivalul își propune să contribuie la creșterea conștientizării publicului privind rolurile de gen și să promoveze modelele feminine de referință în industrii tradițional dominate de bărbați.

CINEFEMINA a pornit și continuă ca un demers menit să elogieze contribuțiile semnificative ale femeilor din industria cinematografică europeană (regizoare, scenariste, producătoare) și pune accentul pe efectul modelator pe care munca acestora l-a avut asupra sferei cinematografice, aceasta devenind un loc mai echitabil din punct de vedere al reprezentării genului feminin. În ciuda unor aporturi consistente, încă din perioada filmului mut, multe dintre femeile importante care s-au implicat în film au intrat cu timpul într-un con de umbră. Acest lucru poate fi îmbunătățit prin afirmarea și reafirmarea contribuțiilor feminine, chiar dacă industria cinematografică globală rămâne dominată de bărbați. Pe lângă această recuperare din trecut, CINEFEMINA are ca scop să aducă la nivelul conștiinței publicului modelele feminine remarcabile, care merită promovate și evocate, astfel încât balanța egalității de gen în industriile dominate de bărbați să dobândească o notă mai pregnantă de echilibru.

Biletele pentru festival pot fi achiziționate de pe platforma Eventbook.