„Înghiţitorul de săbii” de Alexa Visarion, proiectat în premieră în Marea Britanie în cadrul Cinematecii Româneşti

inghititorul de sabii de Alexa Visarion, proiectat in premiera in Marea Britanie in cadrul Cinematecii Romanesti

Cinemateca Românească, program permanent al Institutului Cultural Român de la Londra, proiectează în luna februarie unul dintre filmele de referinţă ale anilor ‘80: Înghiţitorul de săbii în regia reputatului Alexa Visarion. Este pentru prima oară când această dramă emoţionantă este prezentată în Marea Britanie, în data de 21 februarie la sediul ICR Londra.
În distribuţie regăsim binecunoscuţi actori români precum Mircea Albulescu, Leopoldina Bălănuţă, George Constantin, Ştefan Iordache, Mitică Popescu, Victor Rebengiuc etc. Filmul prezintă viaţa unui fost artist de circ care îşi câştigă existenţa din prezentarea în sate şi oraşe a unui număr de senzaţie intitulat „Înghiţitorul de săbii”. Cu toate că este sărac, el înfiază un copil, fiind impresionat de moartea tatălui acestuia. Între timp, continuă să îşi prezinte numărul, având şi grijă de băiat. Asprimea vieţii va transforma numărul de succes al înghiţirii săbiilor într-un sfârşit dramatic pentru bătrânul artist de circ.

Adaptare după nuvelele „Moartea înghiţitorului de săbii” şi „Revolta” în port de Alexandru Sahia şi schiţa „Vine doamna şi domnul general” de Gheorghe Brăescu, intriga urmăreşte poveştile conexe a trei personaje pentru care nu mai există prezent sau viitor. Pentru ei, trecutul este tot ce le-a mai rămas.

Celebrul regizor de teatru si film Alexa Visarion este prof. univ. dr., şef al catedrei de masterat şi studii doctorale de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 1971 la clasa lui Radu Penciulescu. A montat peste 100 de piese de teatru pe scenele din România şi din străinătate, printre care amintim „D’ale carnavalului” la Teatrul Lindabauer din Reykjavik, Islanda, „O noapte furtunoasă” la Teatrul Giuleşti şi la Teatrul de Artă din Moscova. A regizat numeroase filme: „Năpasta”, „Înainte de tăcere”, „Punct şi de la capăt”, „Vinovatul” sau „Luna verde”. Este laureat al Premiului „Aristizza Romanescu” acordat de Academia Română pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică şi al Premiului UNITER de Regie pentru întreaga activitate.
Cinemateca Românească se înscrie în programele permanente menite să transforme sediul ICR într-una dintre destinaţiile de film de mare audienţă din Londra. Proiectul este organizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk