ICR, partener al Festivalului Internaţional de Film Transilvania – TIFF

Institutul Cultural Român este și în acest an partener al Festivalului Internaţional de Film Transilvania – TIFF, ajuns la cea de a XI-a ediție și desfășurat în perioada 1-10 iunie 2012 la Cluj-Napoca.
Anul acesta, colaborarea va consta în organizarea „Zilelor Filmului Românesc“ (7-10 iunie) – secţiunea care oferă o platformă excelentă de expunere internaţională pentru cele mai bune filme româneşti realizate în ultimul an. De asemenea, ICR va oferi Marele Premiu (Trofeul Transilvania) și Premiul pentru cel mai bun lungmetraj din cadrul „Zilelor Filmului Românesc“.
Cu sprijinul ICR New York, o delegaţie alcătuită din profesionişti americani din domeniul cinematografiei, activi în zona distribuţiei de film, producţiei, criticii de cinema sau a festivalurilor internaţionale, va fi prezentă la „Zilele Filmului Românesc“, precum şi la o serie de întâlniri şi evenimente speciale. Delegaţia – compusă din Mike Maggiore, director de programare, Film Forum, New York; Guilhem Caillard, director de comunicare, critic de film și redactor la Panorama-cinéma, Montreal; Brian Ackerman, director de programare, Jacob Burns Film Center; Richard Abramowitz, distribuitor de film, Abramorama; Julia Solomonoff, regizor, producător și profesor în cadrul Departamentului de film al Universtății Columbia; Julia Loktev, regizorul filmului The Loneliest Planet, selectat în competiția oficiala a festivalului, Julia Meltzer, co-regizor al filmului The Lights in Her Eyes, selectat în competiția FIPRESCI; Jonathan Howell, distribuitor New Yorker Films; Guy Edoin, regizorul filmului Wetlands, prezentat în competiția oficială a festivalului și Felize Frappier, producător al aceluiași film – se va deplasa pentru o săptămână la Cluj-Napoca, urmând să participe la proiecţiile din cadrul „Zilelor Filmului Românesc“, la întâlniri cu cineaştii români şi la dezbaterea „Filmul românesc în 2012“. Invitaţii vor viziona producțiile românești recente și vor putea cunoaște cineaşti, critici, și alte personalități din domeniu, în vederea programărilor ulterioare ale filmelor româneşti în festivaluri internaţionale.
Cu sprijinul ICR Stokholm, se vor afla la TIFF Marit Kapla, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg, și Adina Brădeanu, cercetator si jurnalist de film.
Cu sprijinul ICR Paris: Michel Ciment, profesor asociat la Universitatea Paris 7, membru al consiliului editorial al revistei Positif, critic de film, jurnalist de radio și producător în cadrul France Culture, autorul a 15 cărţi despre cinematografie, și Harold Manning, scenarist, traducător, interpret, producător şi jurnalist. Michel Ciment va face parte din juriul „Zilelor filmului românesc“. În cadrul TIFF vor avea loc şi o serie de manifestări dedicate revistei Positif.
Cu sprijinul ICR Istanbul: Azize Tan, directorul Festivalului Internațional de Film Istanbul, Ahmet Boyacioglu, scenarist, președintele Ankara Film Association, Fatma Çolakoğlu, coordonatorul secției de film, video și comunicare din cadrul Suna and Inan Kirac Kirac Foundation Pera Museum și Çiğdem Öztürk, jurnalist cultural.
Cu sprijinul ICR Varșovia: Joanna Łapińska, directorul artistic al Festivalului Nowe Horyzonty de la Wrocław, consultant artistic și șeful strategiei internaționale a studioului cinematografic Munk, și Janusz Wróblewski, critic de film la săptămânalul Polityka, secretarul secției poloneze a FIPRESCI, scenarist, autorul volumului Magia kina (Magia cinematografului).
Cu sprijinul ICR Lisabona: criticii de film José Vieira Mendes și Manuel Halpern
Cu sprijinul ICR Madrid: Carlos Rodríguez Rios, directorul Festivalului Internaţional de Film de Autor - D´A din Barcelona, Carlos Reviriego, jurnalist, critic de film la El Cultural, suplimentul cotidianului El Mundo, Guelfo Ascanelli, consultant programe şi curator la Filmoteca Española și Patricia Denise O'Keeffe, director adjunct al Festivalului de la Valladolid.
Vineri, 8 iunie 2012, va avea loc dezbaterea „Filmul românesc în 2012“, în cadrul căreia va fi analizată situaţia filmului românesc actual, precum și promovarea succeselor cinematografiei româneşti în lume.
În colaborare cu ICR New York, va fi lansată publicația în limba engleză APERITIFF – Romanian Cinema 2012, dedicată cinematografiei româneşti actuale. Publicaţia va conține şi un DVD cu cele mai bune scurtmetraje din ultimul an. Lansarea noului număr va avea loc în cadrul „Zilelor Filmului Românesc“ şi va servi, totodată, drept instrument de promovare a filmului românesc în America şi în lume.

Tot în cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt programate prezentări, workshopuri și masterclassuri.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania – TIFF este organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc. Înfiinţat în 2002, este primul festival internaţional de film de lungmetraj din România.

Detalii: tiff.ro