- 25 September 2024 - 6 October 2024
- Etichete ICR Bruxelles Festivalul „Terres mythiques” EuropaNova Norica Vesca Andreea Rasuceanu Ioana Stancescu
ICR Bruxelles susține participarea scriitoarelor ANDREEA RĂSUCEANU și IOANA MARIA STĂNCESCU, precum și a artistei vizuale NORICA VEȘCĂ, la Festivalul „Terres mythiques”, aflat la a XI-a ediție. Proiectul este realizat în colaborare cu Asociația EuropaNova din Bruxelles, care promovează, din 2010, valori și repere spirituale românești. Activitatea acestei Asociații este prodigioasă în promovarea dialogului intercultural, a multilingvismului și a sincretismului artelor, punând în valoare numeroși creatori români - scriitori, pictori, artiști plastici, sculptori, fotografi sau muzicieni.
Festivalul „Terres mythiques” are loc în fiecare an la sfârșitul lunii septembrie pentru a sărbători Ziua Europeană a Limbilor (26 septembrie).
Ajuns la cea de-a 11-a ediție, festivalul oferă o multitudine de evenimente de calitate: lansări de carte, întâlniri cu autori, seri de poezie și muzică, vernisaje, expoziții, conferințe și spectacole pentru copii și adulți, realizate prin colaborarea dintre Asociația EuropaNova, ICR Bruxelles, Ambasada României în Regatul Belgiei, RomBel - Comunitatea românilor din Belgia, Revista Timpul Belgia,Schola Nova și Info Belgia.
„Scopul organizării acestui festival este de a onora autori și artiști, de a oferi publicului din Bruxelles zile, seri literare și momente de neuitat în compania acestor personalități care ne umplu viața de emoții cu și prin lucrările lor. De asemenea, Festivalul reprezintă și un foarte bun prilej de a promova România, cultura și valorile naționale, exact în inima Europei, la Bruxelles (...) Aici, la Bruxelles, la Clos du Parnasse, toți acești scriitori, poeți, compozitori, artiști și oameni de cultură se reunesc, de unsprezece ani, în întâlniri multiculturale, intraculturale, interculturale, multilingve și pline de diversitate. (...) Toate evenimentele culturale sunt importante și reprezintă un moment unic, excepțional care reunește un public în jurul unui univers artistic, vorbind aceeași ’limbă’. Aceste evenimente culturale joacă în prezent, la fel ca și instituțiile culturale permanente, un rol important în ceea ce privește accesul oamenilor la cultură. Oamenii care iau parte la evenimentele noastre se simt parte integrantă a decorului vieții în comun.” (comunicat EuropaNova)
În cadrul ediției 2024 a festivalului „Terres mythiques”, scriitoarele vor susține două prelegeri: *Andreea Răsuceanu –„Între ficțiune și document – Linia Kármán”, *Ioana Maria Stăncescu- „Femei și tăceri”, iar artista vizuală Norica Veșcă va prezenta expoziția „Rădăcini”. Cele trei creatoare vor intra în dialog atât cu publicul, cât și cu alți creatori români prezenți la festival: Tatiana Țibuleac, Dan Coman, Marius Chivu, Daniela Zeca Buzura, Cristiana Ruptureanu, Mihai Buzea, Laura Damian, Ramona Gabăr, Simona Gânj, Carmen Gogolan, Aura Lupu, Ligia Mateiu, Cristina Pop, Suzana Tănase, Monica Tonea.
Andreea RĂSUCEANU este prozatoare și critic literar. Cărțile ei au primit numeroase premii și nominalizări și au fost traduse în spaniolă, franceză și bulgară: premiul Academiei Române pentru proză (2022), premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru proză (2021), premiul Scriitorul lunii februarie (Gala Scriitorii Anului, 2021), premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, premiul revistei Observator cultural, premiul „Sofia Nădejde” și premiul Național de Proză Ziarul de Iași, premiul pentru proză al revistei Ateneu (2019) și premiul Scriitorul lunii ianuarie (2019), decernat de Uniunea Scriitorilor din România, premiul AgențiadeCarte.ro, secțiunea eseu, publicistică, memorialistică. Din 2017, Andreea Răsuceanu coordonează seria de literatură contemporană a editurii Humanitas.
Ioana Maria STĂNCESCU scriitoare, jurnalistă, redactor la emisiunile în limba franceză la Radio România Internațional.Debutează în 2020 cu romanul „Tot ce i-am promis tatălui meu”. Romanul a fost nominalizat la Gala Premiile pentru literatură scrisă de femei Sofia Nădejde, la categoria Debut proză, și a fost laureată la Festivalul Primului Roman de la Chambery, Franța. Festival du Premier Romande la Chambéry este un eveniment literar care, încă din 1987, descoperă şi promovează autori debutanţi europeni şi francofoni. A semnat articole, reportaje și proză scurtă în publicația francofonă Regard, în revistele Iocan, Familia și Revista de povestiri.
Norica
VEȘCĂ este membră a
Uniunii Artiștilor Plastici din România. A beneficiat de burse de studii
guvernamentale în Grecia și Egipt și a câștigat numeroase premii la
concursuri de pictură. A avut expoziții personale anuale: *Opera Națională Română (2024), Teatrul Excelsior
Bucuresti (2024), *Toscana, Italia și Tanzania – Zanzibar (2023), * Teatrul
Național București (2022 și 2019), *Muzeul Țăranului Român (2022 și 2017), *Union Business
Center(2021-2023),
*Ministerul Românilor de Pretutindeni, Seneca AntiCafe (2020), *Institutul
Cultural Român (2019), *Biblioteca Națională a României (2019 și 2023),
*Cărturești (2018), *Marriott (2017). De asemenea, a participat la
expoziții de grup anuale (organizate de UAP) în țară și străinătate.
Norica Veșcă a realizat costume și decoruri pentru filmele : ,,Les Rois
Maudits”, ,,Perfume. The Story of the Murderer”, ,,Modigliani”.
A realizat proiecte de
amenajări interioare, pictură murală decorativă, pictură și design vestimentar,
dar și ateliere de pictură pentru copii.
Prin acest proiect, ICR Bruxelles sărbătorește Ziua Europeană a Limbilor (26 septembrie) și continuă promovarea scriitorilor români, îndeplinindu-și obiectivul de a transmite valori culturale naționale publicului din spațiul de referință.