ICR Beijing : „De la neolitic la Centenarul Marii Uniri”

ICR Beijing organizează evenimentul „De la neolitic la Centenarul Marii Uniri”, care marchează sărbătoarea majoră a anului 2018, Centenarul Marii Uniri, în zilele de 6 și 7 decembrie 2018, la sediul ICR Beijing și la Institutul de Arheologie din cadrul Academiei de Științe Sociale din China. Evenimentul va cuprinde conferința „De la neolitic la Centenarul Marii Uniri. O viziune asupra artei populare româneşti. Înfrăţirea cosmică Cucuteni – Yangshao” susținută de Andra Pătrășcanu și expoziția „Cucuteniada” care prezintă lucrări moderne cu influențe neolitice realizate de artistul Sorin Pătrășcanu.

Conferința prezentată de către Andra Pătrășcanu este dedicată unității cultural-artistice și Marii Uniri – România și reprezintă o analiză a istoriei străvechi privind arta, cultura, societatea şi activităţile agro-păstoreşti din teritoriile României, ale Republicii Moldova şi Ucrainei, dar și trăsăturile caracteristice ale cele două culturi Cucuteni și Yangshao din spații geografice diferite.

Expoziţia „Cucuteniada” cuprinde lucrările de artă plastică „Cucutenianca”, „Zeiţă-Mamă”, „Sobor de zeiţe”, „Stâlp solar”, „Semn solar” şi colecţia de design (brăţări - interpretări din neolitic-antichitate pe spaţiul românesc) semnate de artistul vizual Sorin Pătrăşcanu.Se refigurează şi se interpretează aspecte ale unei vârste glorioase a artei create pe spaţiul românesc, artă ce se vrea a fi redobândită, printr-un discurs plastic proaspăt, modern. Specificul artei neolitice de tip Cucuteni ne invită să privim Universul printr-o geometrie de înalt rang ce, estetic privind-o, se desfăşoară în compoziţii atent proporţionate, ritmuri algoritmice, armonii sublime. Arta de tip Cucuteni o vedem astăzi ca fiind utilitară, decorativă. Însă, printr-un limbaj plastic adecvat, această expoziţie pune în valoare puterea expresivă a raportului material-formă-linie. Limbajul de pe ceramica Cucuteni, profund abstract, ne trimite la adevăruri vizuale ce ni se revelează, ordonându-ne structura noastră internă, subconştientă. Lucrările sunt realizate din lemn, tablă cupru și pietre semipreţioase.

Evenimentul prin tematică și conținut, are potențialul de a face cunoscut publicului chinez forme de expresie artistică străvechi și moderne, contribuind în mod armonios la cunoașterea României.

Anul trecut, ICR Beijing a organizat evenimentul „Cultura Cucuteni - Cultura Yangshao, întâmplare sau destin comun?”, inițiind, de asemenea, un proiect pentru a permite istoricilor și arheologilor din cele două țări să cerceteze dovezile care vorbesc despre legături și influențe, la distanțe mari între România și China, având în vedere că aceste două culturi Cucuteni și Yangshao sunt asemănătoare. Ceramica pictată a culturii Yangshao este foarte asemănătoare cu cea a culturii Cucuteni.

Lucrările culturii Cucuteni din cadrul expoziției organizate anul trecut (25 mai – 26 iunie 2017) au fost admirate, ele fiind în urma interesului stârnit solicitate de partea chineză să fie expuse și în cadrul altor evenimente, precum în cadrul primei ediții a China Beijing International Language and Culture Exhibition, eveniment organizat de Comitetul Național de Limbă și de Beijing Language and Culture University (BLCU), în perioada 11-14 septembrie 2017, la China International Exhibition Center.

Evenimentul „Cultura Cucuteni - Cultura Yangshao, întâmplare sau destin comun?” a avut succes și ecou, solicitările părții chineze ne-au determinat să continuăm organizarea evenimentelor de acest gen ca în timp să fie preluat de universități, de institute de cercetare, să crească vizibilitatea și prestigiul Institutului Cultural Român.