Galeria IVAN participă la Târgul internațional de artă contemporană ARCO Madrid 2025

Institutul Cultural Român de la Madrid susține participarea Galeriei IVAN la cea de-a 44-a ediție a ARCO Madrid.

Târgul internațional de artă contemporană ARCO din Madrid va avea loc  în perioada 5-9 martie 2025 în sălile 7 și 9 ale târgului IFEMA MADRID.

Cu o selecție excepțională de galerii naționale și internaționale, târgul deschide un dialog amplu între propunerile inovatoare de pe scena internațională. O întâlnire care transcende piața pentru a promova și descoperirea, reflecția și cercetarea artistică. În 2025 va sărbători cea de-a 44-a ediție cu Amazonul, marele fluviu din America Latină, ca proiect central al manifestării.

Galeria IVAN este singura galerie din România care participă anul acesta la ARCOMADRID și, pentru prima dată, este inclusă în secțiunea principală a târgului de artă - o secțiune dedicată proiectelor curatoriale cu  un  conținut artistic excepțional la nivelul istoriei artei. La ediția din acest an, IVAN Gallery va prezenta o expoziție de grup a artiștilor din portofoliul galeriei: Geta Brătescu, Simona Runcan și Gavril Pop.

Geta Brătescu (n. 1926, Ploiești - d. 2018, București) a fost o personalitate centrală a artei contemporane românești începând cu anii ‘60. Artistă cu o carieră îndelungată și prolifică, Geta Brătescu a dezvoltat o operă complexă ce include desen, colaj, gravură, tapiserie, obiect, fotografie, film experimental, video și performance. A studiat simultan la Facultatea de Litere și Filosofie și la Școala de Belle Arte din București și a lucrat ca director artistic pentru revista „Secolul 20”, denumită în prezent „Secolul 21”.

În 2017 Geta Brătescu a reprezentat România în cadrul Bienalei de la Veneția cu proiectul „Apariții” - prima expoziție personală a unei artiste femei în Pavilionul României.

Geta Brătescu a participat în cele mai importante expoziții internaționale de artă contemporană, precum Documenta 14, Atena și Kassel (2017), La Biennale di Venezia (2013); La Triennale, Paris, Palais de Tokyo (2012); a 12-a ediție a Bienalei de la Istanbul (2011), etc. Printre expozițiile sale personale recente se numără cele de la GL Strand, Copenhaga (2021), Kunstmuseum St. Gallen (2020), Neuer Berliner Kunstverein, Berlin (2018), Hauser & Wirth Los Angeles (2018) și New York (2017), Camden Arts Center, Londra și MSK Ghent (2018), Hamburger Kunsthalle, Hamburg (2016), Tate Liverpool (2015), Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive (2014). Lucrările sale se află în colecții importante precum: MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Hammer Museum, Los Angeles; San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco; Muzeul de Artă Modernă, Varșovia; Muzeul Național de Artă Contemporană, București; MUMOK, Viena; Kontakt Collection, Viena; Moderna Galerija, Ljubljana și FRAC Lorraine, Metz.

Simona Runcan (b. 1942 – d. 2007, București) a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (azi Universitatea Națională de Arte) din București, unde a absolvit în 1966 Departamentul de Grafică și unde a predat după 1989 în cadrul Departamentului Design Vestimentar și Pedagogia Artei. Lucrările ei de artă grafică, obiecte, picturi și instalații explorează într-o manieră procesuală, serială și ciclică diferite teme și mijloace de lucru, de la grafica conceptualistă experimentală din anii '60-'80 până la abordarea pictorică mai orientată spre tradiție, adoptată de ea după 1990.

După ce s-a stins oarecum prematur în 2007, lucrările ei nu au fost expuse până în 2016, când familia ei împreună cu un grup de tineri istorici de artă au organizat o amplă retrospectivă la Centrul Cultural Mogoșoaia de lângă București, urmată de o primă expoziție personală la Galeria Ivan în 2016, prezentând seria ei de debut de lucrări, „The Presence of Objects 1969-1972” și o a doua expoziție personală a Galeriei Ivan în 2018 cu picturi din ultima parte a carierei, „Silent Cohabitations”.

Gavril Pop (n.1998, Timișoara) deține o diplomă de licență în pictură de la Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara, unde și-a continuat studiile de master în patrimoniu, restaurare și studii curatoriale.În practica sa artistică, Gavril Pop este interesat de vizualizarea proceselor cognitive și de conjuncția elementelor de cunoaștere. De asemenea, este preocupat de relația dintre public larg și artă și colaborează constant cu fundații și asociații din Timișoara în programe de mediere culturală dedicate expozițiilor de artă contemporană. A publicat texte critice în revistele Arta și 22. Ca artist a colaborat cu spații independente și platforme artistice precum Lapsus, Draft, Secret Garden (Timișoara), Camera (Cluj) și a participat recent la programul de rezidență artistică al niki e.v. din Hanovra.

Este, de asemenea, membru al Balamuc artist run space și Indecis

Printre proiectele sale recente din 2023 se numără expoziția duo 1:1 împreună cu Giulia Crețulescu la Galeria Ivan, București; Expoziția Make a Wish împreună cu Lucian Barbu la Balamuc, Timișoara; RĂSTURNAREA DE SITUAȚIE. Cinci povești provinciale dintr-un imperiu, expoziție de grup curatoriată de Celia Ghyka și Călin Dan la Kunsthalle Bega, Timișoara.

Este cea de a șaptea participare a Galeriei IVAN la ARCO Madrid. 

Standul Galeriei eate în Pavilionul 9 9C15

Ivan Gallery, un spaţiu de expoziţie fondat de Marian Ivan în anul 2008,  organizează aproximativ cinci evenimente pe an și reprezintă artişti precum Bartha Sandor, Cristian Opriş, Dragoş Bădiţă, Geta Brătescu, Liana Dragomir, Oana Farcaş, Veres Szabolcs, Anca Benera, Arnold Estefan, Victor Răcătău, Cristina David și Ivana Pegan Baće. În fiecare an galeria organizează o expoziţie de debut şi participă la festivaluri internaţionale de artă dintre cele mai cunoscute.

Detalii despre bilete și acces în paviloanele ARCO Madrid: Entradas e invitaciones | ARCO

Vă așteptăm!