Gabriel Gîțan, Sofia Blându, Izabela Ghergu și Tudor Trița, deschid stagiunea „Concertele Enescu” 2022-2023 la ICR Londra

Institutul Cultural Român de la Londra, în colaborare cu Societatea Enescu din capitala Marii Britanii, organizează joi, 6 octombrie, concertul de deschidere a sesiunii 2022-2023 din cadrul Seriei „Concertele Enescu”.

Concertul, susținut de muzicienii Gabriel Gîțan (pian), Sofia Blându (violoncel), Izabela Ghergu (violoncel) și Tudor Trița (vioară), va avea loc la sediul ICR Londra, începând cu ora 19:00. Evenimentul va fi înregistrat și va putea fi urmărit pe data de 13 Octombrie 2022 și pe pagina de youtube reprezentanței, precum și pe facebook.

Programul include:
George ENESCU - Balada pentru vioară și pian
Jean - Baptiste BARRIERE - Sonata pentru două violoncele nr.10, în Sol major
Robert SCHUMANN - Adagioși Allegro pentru violoncel și pian
L. van BEETHOVEN - Romanța în Fa major
George ENESCU - Sonata op. 26 nr. 2, în Do major
Gasper CASSADO - Requiebros
George ENESCU - Serenade lointaine
Durata concertului este de aproximativ 78 minute.

Tudor Trița s-a născut la Bucureștiși a crescut în A Coruña, Spania. După ce a început să cânte la vioară la vârsta de 3 ani cu mama sa, Lucica Trita, a continuat să studieze vioaracu profesorul Zakhar Bron, la Universitatea de Muzică din Köln (Hochschule für Musik und Tanz Köln), luând lecții atât la Köln, câtși la Conservatorul Reina Sofia din Madrid. De asemenea, Tudor a câștigat concursuri în timpul studiilor cu profesorul Bron, inclusiv premii la concursul internațional Valsesia Musica (2006)și la concursul internațional de vioară Kocian (2007). Tudor a concertat ca solist cu Orchestra Teatrului Național Mannheimși cu Orchestra Națională Radio din România. În 2007, a primit un premiu de recunoaștere din partea Ministerului Afacerilor Externe al României. În 2010, Tudor s-a mutat în Marea Britanie, după ce a primit o bursă pentru a studia la Chetham's School of Music. Tudor a studiat cu Maciej Rakowskiși Jan Repko. Printre cele mai importante momente din timpul petrecut la Chetham's se numără o interpretare a sonatei Franck la Conservatorul din Birmingham, un recital în cadrul concertului Chetham's Showcaseși conducerea Orchestrei Simfonice Chetham's. La finalul studiilor sale la Chetham's, Tudor a primit Premiul Senior Orchestra String Prize. În 2016, lui Tudor i s-au oferit burse pentru a studia la conservatoare din Marea Britanie, inclusiv la RAMși RCM, însă a continuat să studieze pentru un master în matematică la Imperial College London. În perioada petrecută la Imperial, a devenit liderul Orchestrei Simfonice a Colegiului Imperial (ICSO)și a interpretat concertul pentru vioară de Sibelius la Cadogan Hall în 2017 cu ICSO. De asemenea, în 2017, a fost invitat să cânte concertul pentru vioară Ceaikovski cu Folkestone Symphony Orchestra.

Sofia Blându este o violoncelistă talentată aflată în clasa a XII-a la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" din București, unde studiază cu profesorul Mircea Marian. A obținut numeroase premii naționale și internaționale, printre care Premiul Ludovic Bacs - Festivalul de Muzică Maghiară, ediția a XVII-a (2021), mari premii la concursurile internaționale din România, premii I la Olimpiadele Naționale de Muzică Instrumentală, premiul III la ProArt concurs din Ucraina. Sofia Blându a concertat pe scenă alături de muzicieni de renume precum Marin Cazacu, Mihaela Martin, Diana Ketler, Răzvan Popovici și Justus Grimm, precum și pe diverse ocazii, cum ar fi întâlniri ale Clubului Rotary, "Enescu și muzica lumii", festivalul SONORO Interferențe. A concertat ca solistă la Cluj Napoca, București, alături de Orchestra de Tineret a României și a Republicii Moldova, precum și cu Orchestra Deutsches Juristenorchester din Germania. A colaborat cu dirijori de renume: Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Gabriel Bebeșelea și Martin Lill. Este membră a Orchestrei Naționale de Tineret din 2017. A participat la numeroase masterclass-uri ale unora dintre cei mai importanți dirijori naționali și soliști și profesori naționali și internaționali, precum: prof: Frans Helmerson, Mihaela Martin, Henri Demarquette, Reinhard Latzko, Valentin Răduțiu, Marin Cazacu, Răzvan Suma, Octavian Lup, Christoph Wynekenși Judith Ermert. Sofia este ambasador oficial al Academiei Muzicale de Villecroze după ce a participat la Cello și cursuri de măiestrie de vioară în 2021 susținute de Frans Helmerson și Mihaela Martin.

Pianistul Gabriel Gîțan (n. 1996) a urmat cursurile de licență și masterat ale Universității Naționale de Muzică din București, beneficiind de îndrumarea profesorilor Viniciu Moroianu, Verona Maier, Steluța Radu și Cristina Popescu-Stănești. În perioada studenției a participat și a obținut premii la numeroase concursuri precum Festivalul Muzicii Maghiare, București, mai 2018 (Premiul I); Road to Fame, Mogoșoaia, octombrie 2019 (Premiul II); Concursul Internațional Constanța - Festivalul pentru tineri pianiști, noiembrie 2020 (Premiul Iși alte premii speciale). De asemenea, a primit de două ori, în 2018 și 2021, Bursa de Excelență UNMB pentru realizări artistice semnificative.
A susținut recitaluri pe scene importante atât ca solist, cât și alături de parteneri camerali. Astfel, în decembrie 2019, a fost invitat să concerteze în seria de concerte de muzică clasică de la Saint Martin in The Fields - Trafalgar Square, Londra, realizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra. De asemenea, a colaborat cu Institutele Culturale Maghiare, susținând recitaluri de pian la sediile acestora din Parisși Londra, în 2017și, respectiv, 2018. La Sala Mică a Ateneului Român, a susținutșapte recitaluri camerale în cadrul stagiunii de marți seara (2017-2022). La Concursul Internațional "George Enescu", ediția 2020/2021, a fost acompaniator oficial pentru secțiunile de vioarăși violoncel.
A realizat înregistrări speciale la Sala Radio în iulie 2022, alături de violonistul Valentin Șerban, și în septembrie 2020, alături de violoncelistul Cornelius Zirbo. Acestea au primit cea mai înaltă calificare și au intrat în Audioteca de Aur a Societății Române de Radiodifuziune. În octombrie 2020, a susținut un recital în cadrul seriei Concertele roz de la Sala Radio, alături de Cornelius Zirbo. În iunie 2021, a concertat alături de violoncelistul Ștefan Cazacu într-un recital în cadrul Mogoșoaia ClasicFest. În septembrie 2021, a concertat alături de Valentin Șerban pe scena Auditoriumului Maximum din Cluj-Napoca într-un recital organizat în cadrul Festivalului Enescu 2021. De asemenea, alături de Valentin Șerban, a susținut un recital în cadrul Festivalului Musica Barcensis, în iulie 2022.

Maria-Izabela Ghergu s-a născut pe 28 iulie 1998, la Târgoviște, unde a început să studieze violoncelul la vârsta de 7 ani. Și-a continuat studiile la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, sub îndrumarea Ioanei Stanciuc și a lui Mircea Marian. A absolvit studiile de licență la Universitatea Națională de Muzică București sub îndrumarea lui Marin Cazacu. Este laureată a mai multor concursuri în Româniași în străinătate: premiul I la Concursul Internațional Giovani Talenti Rovere d’Oro din San Bartolomeo al Mare, Italia (2008); premiul III la Concursul Internațional de Violoncel din Liezen, Austria (2012); Marele Premiu la Concursul Național Alexandru Moroșanu (2014); Marele Premiu la Concursul Internațional pentru Tineri Interpreți Eugen Coca de la Chișinău (2015); Marele Premiu la Concursul Național Paul Constantinescu (2016); Premiul I la Concursul Național Eduard Caudella (2020)și Premiul I la Concursul Internațional George Manoliu Master of Strings (2021). A participat la cursuri de măiestrie susținute de Marin Cazacu, Mihai Marica, Denis Severin, Atanas Krastev, Mihail Jojatu, Ion Storojenco, Reinhard Latzko, Paul Handschkeși Marc Coppey. A concertat ca solistă alături de orchestre precum Camerata Regală, Orchestra Națională de Tineret a Fundației Principesa Margareta a României, Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica de Stat Brașov.