Focus Italia la Bookfest în revista „Orizonturi culturale italo-române”

Numărul din iunie 2023 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române” se deschide cu un amplu Focus dedicat Italiei, Invitatul de onoare al celei de-a XVI-a ediții a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care a avut loc la Bucureşti în 24-28 mai 2023 şi a oferit publicului din România un program de evenimente extrem de bogat şi variat. Un prim bilanţ al săptămânii italiene la Bookfest 2023 îl oferă distinsa italienistă Smaranda Bratu Elian, coordonatoarea colecţiei bilingve „Biblioteca Italiană” de la Editura Humanitas, în interviul realizat de Afrodita Carmen Cionchin, directorul revistei.

Urmează un Focus România la cea de a XXXV-a ediție a Salonului Internațional de Carte de la Torino, cea mai importantă manifestare de gen din Italia, care s-a desfăşurat în 18-21 mai 2023. Pe parcursul celor cinci zile, Standul României a găzduit în jur de 20 de evenimente de promovare a culturii române, în primul rând literatura contemporană și clasică tradusă și publicată în limba italiană. Și în acest an revista„Orizonturi culturale italo-române” a fost partener media pentru al zecelea an consecutiv. Un reportaj de Irina Niculescu.

La rubrica „Întâlniri cu scriitori”, un prim interviu este cel cu scriitoarea de limbă engleză Cornelia Golna, care şi-a lansat la Bookfest 2023 volumul Constantinopol. Orașul râvnit (Editura Universităţii de Vest Timişoara), apărut în română în traducerea Ioanei Ploeșteanu. Interviul este realizat de artista Luciana Tămaş. Apoi, un interviu cu tânăra scriitoare Andreea Simionel, care a participat atât la Salonul de Carte de la Torino cât şi la Salonul de Carte Bookfest 2023, pentru a-şi prezenta cartea de debut, Male a est (Italo Svevo Edizioni, 2022). Interviul este realizat de Afrodita Cionchin.

Premiul literar pentru scriitori debutanți Italo Calvino de la Torino, ediţia 2023, a numărat printre finaliştii de la secțiunea proză scurtă şi o tânără scriitoare de origine română, Oana Rodica Alexandrescu, în dialog cu Irina Niculescu.

În secţiunea „Centenar Italo Calvino”, Smaranda Bratu Elian propune răspunsul dat de marele scriitor la o întrebare fundamentală şi deopotrivă dificilă: De ce scrieți?.

În continuare, un basm semnat de Italo Calvino: Cotoiul Mammone, tradus în româneşte de Anca-Domnica Ilea.

La rubrica Semnalări de carte”, o recentă apariţie editorială, prezentată la Bookfest 2023: Claudiu Isopescu, corifeu al culturii române în Italia, de Nicoleta Silvia Ioana, Editura Pro Universitaria.

De asemenea, antologia de versuri Scântei din umbre a poetei italofone Lucia Ileana Pop, recent apărută la Editura Sfântul Ioan din Brăila.

În „Orizonturi Donna”, Mihaela Bacali o evocă pe Mărgărita Miller-Verghy (1865-1953) care este, în literatura română, o scriitoare cu un statut aparte, prin întâlnirile formatoare pe care le-a avut de-a lungul vieții. Printre multele femei cu care a legat prietenii, unele din sfera literaturii, cum a fost cea cu Aida Vrioni, sau cu Lucia Demetrius, cea mai importantă rămâne relația cu Regina Maria.

Monica Negru prezintă apoio serie de scrisori și cărți poștale inedite ale unor scriitoare din anii interbelici, care se remarcă printr-un spirit foarte personal şi preţioase informații despre viața culturală a vremii..

Rubrica„Orizonturi istorice” semnalează că pe 12 mai 2023 s-au împlinit 1910 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian, în anul 113, după victoria din războaiele dacice (101-102 şi 105-106 p.Chr.). Cu ocazia acestei aniversări, Seria de autor care duce mai departe moştenirea culturală a istoricului Ionel Cionchin (1943-2021) prezintă un studiu care evocă valoarea documentară şi artistică a acestui original monument al artei antichităţii, al geniului artiştilor romani şi greco-romani.

Toate articolele numărului 6/iunie 2023 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” pot fi accesate la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.