Filozoful Adrian Bejan va vorbi despre relația dintre timp și frumusețe la „Night of Ideas”, New York

Adrian Bejan, profesor de inginerie mecanică la Duke University, una dintre cele mai distinse voci ale științei și filosofiei contemporane, va participa vineri, 3 martie 2023, alături de alți autori, jurnaliști, artiști la „Night of Ideas” (Noaptea ideilor), un maraton de dezbateri și prelegeri filozofice organizat la New York și în peste 20 de orașe din America de Nord. Savantul româno-american, autor al unui sistem filozofic întemeiat pe fizica de ultimă oră, va vorbi despre relația dintre timp și frumusețe, două dintre obsesiile unei lumi care visează să rămână mereu tânără și atractivă, începând cu ora 21:30, la sediul Institutului Ucrainean din America (Biblioteca, etajul 3). 

Tema ediției din 2023 a „Nights of Ideas” este „How Much More?”, cu trimitere la excesul materialist și risipa consumeristă din societățile postmoderne. Acest veritabil festival al spiritului și elocinței se va desfășura, concomitent, la Metropolitan Museum, Villa Albertine (Ambasada Franței) și Institutul Ucrainean din America / Ukrainian Institute of America, începând cu orele serii și până în zori. 

Printre ceilalți vorbitori ai acestei ediții se numără McKenzie Wark, director al programului de studii de gen din cadrul New School, Bruno Patino, președinte al ARTE începând cu anul 2020, Sonja Bonzic, regizoare premiată, prezentă la SIGGRAPH and VR/AR Global Summit, Cédric Ido, artist și regizor, premiat pentru Hasaki ya Suda (2011), prezentat în festivaluri precum FESPACO, Dubai, Veneția și mulți alții.

Evenimentul de la New York este produs de Villa Albertine și coorganizat de Metropolitan Museum of Art, Ukrainian Institute of America și NYU Institute of Fine Arts, cu sprijinul Columbia University, Princeton University, dar și al ICR New York. 

Absolvent al MIT (Massachusetts Institute of Technology), profesorul Adrian Bejan este unul dintre cei mai importanți intelectuali de origine română care locuiesc și activează în SUA. În anul 2018, statul american i-a acordat una dintre cele mai importante distincții oferite oamenilor de știință, Medalia „Benjamin Franklin”, pentru ca, în 2020, Franța să îi confere, la rândul său, cea mai importantă distincție cu care este recompensată excelența academică, „L’Ordre des Palmes Académiques”. Adrian Bejan este specialist în fizică mecanică, se numără printre cei mai importanți zece oameni de știință (inginerie) ai lumii, iar lucrările sale de cercetare sunt citate și preluate pe tot mapamondul. În ultimii ani, preocupările sale s-au extins înspre filosofie, mărturie stând ultimele sale cărți, precum Freedom and Evolution: Hierarchy in Nature, Society and Science și Time And Beauty: Why Time Flies And Beauty Never Dies.

Proiect organizat cu sprijinul EUNIC New York.