Film românesc la Festivalul "What’s Art Doc?" Londra

Pe 20 noiembrie, la Forumul Cultural Austriac din Londra, a avut loc premiera britanică a documentarului Clara B. regizat de Alexandru Solomon şi Corinne Ibram, în cadrul Festivalului de Film What's Art Doc? Desfăşurat între 18 noiembrie şi 8 decembrie, festivalul este organizat de EUNIC Londra (European Union National Institutes for Culture), cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în Marea Britanie. Festivalul s-a deschis la Institutul de Artă Contemporană din Londra cu un discurs susţinut de Gabriela Massaci - preşedinte EUNIC Londra.

Ediţia curentă a festivalului de film documentar european prezintă 22 de filme din 19 ţări şi are ca subiect arta şi artiştii care transcend limitele şi creează un limbaj universal: pictori, muzicieni, dansatori, cântăreţi şi alţi artişti care vorbesc despre ceea ce-i inspiră, despre relaţia cu publicul şi lumea în general.

Institutul Cultural Român din Londra a prezentat în premieră documentarul Clara B, coproducţie româno-franceză regizată de Alexandru Solomon şi Corinne Ibram. Utilizând fotografii şi materiale de arhivă, filmul reface viaţa imaginară a fotografei Clara B., născută în Strasbourg odată cu secolul XX. De origine franco-germană, nemulţumită de dubla sa identitate, Clara B. călătoreşte în timp, fiind martorul ruinei şi reconstrucţiei Europei în prima jumătate a secolului trecut.
Filmul a fost prezentat de criticul de film Ada Maria Ichim.

Alexandru Solomon este cel mai bun documentarist român contemporan, câştigător a numeroase premii: Premiul Festivalului de film istoric de la Pessac, Franţa, Marele Premiu la Mediawave, Ungaria; Premiul pentru valori sociale la Documenta, Madrid şi Premiul pentru cel mai bun regizor la Hungarian-Romanian Doc Festival. Regizorul a mai fost prezent în Londra cu filmul Marele jaf comunist difuzat la BBC şi la Voyages Festival la Cine lumiére, Viaţă de câine în cadrul Eat Our Shorts Festival la British Film Institute, şi cu Război pe calea undelor la Festivalul Internaţional de Film Documentar desfăşurat la Barbican Centre.

Pentru mai multe detalii vizitaţi: www.icr-london.co.uk | www.europe.org.uk/artdoc