Festivalul Internațional George Enescu – avanpremieră la ICR Londra în cadrul Seriei Concertelor Enescu

ICR Londra organizează, în parteneriat cu Artexim, un eveniment dedicat celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu, joi, 22 mai, începând cu ora 19:00. Evenimentul îi are ca invitați pe pianistul George Todică, laureat al Concursului Enescu 2022, pe Graziella Duma, coordonatorul de producție al festivalului, și pe jurnalistul britanic Peter Quantrill, într-o seară dedicată dialogului, muzicii și promovării uneia dintre cele mai prestigioase manifestări culturale ale României.

Parteneriatul dintre ICR Londra și Artexim – organizatorul Festivalului și Concursului Internațional George Enescu – a început în 2024, cu un eveniment exceptional pe afișul căruia a figurat dirijorul Cristian Măcelaru, dierctoarea executivă a festivalului, Cristina Urcuc și pianistul Mihai Ritivoiu, iar în acest an continuă printr-un nou proiect menit să aducă aproape de publicul britanic spiritul și excelența festivalului.

Seara va debuta cu o prezentare susținută de Graziella Duma despre ediția din acest an a Festivalului Enescu, care va avea loc între 24 august și 21 septembrie, urmată de o discuție cu Peter Quantrill despre actuala ediție a festivalului și despre Concursul Internațional din 2024.

Publicul britanic este invitat să descopere România și să participe la această ediție aniversară, ce marchează 70 de ani de la dispariția lui George Enescu. Festivalul va include peste 95 de concerte și spectacole în șase spații de prestigiu, reunind peste 4.000 de artiști internaționali.

Finalul serii îi revine pianistului George Todică, care va oferi publicului o incursiune sonoră prin pagini memorabile ale muzicii clasice semnate deSerghei Rahmaninov și Frédéric Chopin, culminând cu o lucrare semnată de George Enescu.

George Todică, pianist român stabilit în Marea Britanie, este absolvent al Royal Conservatoire of Scotland și al Royal College of Music din Londra, unde a urmat programul Artist Diploma sub îndrumarea Normei Fisher. A debutat la Wigmore Hall în 2018 ca Tillett Trust Young Artist și este laureat al mai multor concursuri internaționale, printre care Norah Sande Award (Anglia), Llangollen Eisteddfod (Țara Galilor), „Stefano Marizza” (Italia), Piano Campus (Franța) și Istanbul International Piano Competition. A susținut recitaluri în săli prestigioase precum Mozarteum din Salzburg, Philharmonic Hall din Trento și St. Martin-in-the-Fields din Londra, iar ca solist a cântat cu orchestre din România, Franța și Regatul Unit. George este activ și ca muzician de cameră, fiind membru al trio-ului Chloe Piano Trio și colaborând frecvent cu soprana Charlotte Hoather.Născut la Iași în 1993, a început studiul pianului la 6 ani și a obținut peste 20 de premii la concursuri internaționale, printre care și Concursul George Enescu. Din 2019 este susținut de Talent Unlimited UK și are mai multe înregistrări disponibile pe platformele de streaming.

Graziella Duma este muzician de formație și profesionist în domeniul managementului cultural, cu o experiență de peste un deceniu în organizarea evenimentelor de anvergură. Din 2015, colaborează cu Festivalul Internațional George Enescu, iar din 2022 ocupă funcții-cheie în echipa Artexim: Artist Manager, Coordonator al Concursului Enescu și Coordonator de Producție al Festivalului. Activează, de asemenea, ca producător al Orchestrei de Cameră Radio din cadrul Societății Române de Radiodifuziune. Cu o viziune care îmbină sensibilitatea artistică și rigoarea managerială, Graziella contribuie activ la dezvoltarea sustenabilă a sectorului cultural din România.

Peter Quantrill este un reputat jurnalist britanic specializat în muzică clasică, ale cărui articole apar cu regularitate în publicații de prestigiu precum Gramophone și The Strad. Este unul dintre principalii colaboratori ai portalului Bachtrack, cea mai cunoscută platformă online dedicată muzicii clasice. Printre colaborările sale constante se numără festivalurile de la Salzburg și Edinburgh, Filarmonica din Los Angeles și Baletul Regal. Este, de asemenea, unul dintre cei mai solicitați autori de note de program din spațiul britanic, iar textele sale însoțesc înregistrări ale unor case de discuri importante precum Eloquence, Delphian, Signum, Danacord și Brilliant Classics.

Când: 22 mai, 2025

UndeInstitutlul Cultural Român – 1 Belgrave Square, London SWX 8PH