Festivalul de Film Românesc de la San Francisco - „Povești în mișcare: trasee definitorii ale cinematografului românesc”

Ajuns la cea de a VIII-a ediție, Festivalul de Film Românesc de la San Francisco se va desfășura în perioada 21-23 aprilie și va prezenta o selecție de filme reunite sub titlul:“Stories in Motion: Chartering Paths in Romanian Cinema” / „Povești în mișcare: trasee definitorii ale cinematografului românesc”. Proiecțiile vor avea loc la August Coppola Theatre din cadrul San Francisco State University, dar și la Stanford University.  Evenimentul este organizat de Departamentul de Film al San Francisco State University și ICR New York, în colaborare cu Universitatea Stanford, Consulatul Onorific al României la San Francisco, profesorii Steven Kovacs și Allan B. Cruse, Casa Română –Asociația românilor din Bay Area și compania Schendel Films.

Festivalul se va deschide cu o proiecție a filmului „Miracol” în regia lui Bogdan George Apetri, producție realizată în anul 2021, care s-a bucurat de un mare succes de presă și de public în Statele Unite ale Americii. Din selecție mai fac parte următoarele pelicule, de lung și scurt metraj: „RMN” (r. Cristian Mungiu, 2022),„Metronom” (r. Alexandru Belc, 2022), „Oameni de treabă” (r. Paul Negoescu, 2022), „Neidentificat” (r. Bogdan George Apetri, 2020),„Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”(r. Radu Jude, 2021), „Almanah Cinema. Șase filme scurte” (r. Radu Jude, 2022) și un grupaj de filme scurte studențești care cuprinde: „Vreau să sparg sera” ( r. Teona Galgoțiu, 2022 – UNATC),„Eu și sora mea” (r. Theodor Ioniță, 2022 – UNATC),„Casa noastră” (r. Bogdan Alexandru, 2022 – UNATC),„Când trec MIG-urile” (r. Philip Găicean, 2022 – Universitatea Babeș-Bolyai),„Suborbital”(r. Timothy Sós, 2022 –Universitatea Sapientia Cluj-Napoca).

Programul de proiecții va fi însoțit de discuții cu cineaști, profesori și critici de film. Printre alții, vor lua parte la Q&A-uri: regizorii Bogdan George Apetri și Theodor Ioniță, profesorii Steven Kovacs (San Francisco State University), Allan B. Cruse (San Francisco State University), Christopher Coppola (San Francisco Art Institute) și Florentina Mocanu-Schendel (University of San Francisco). Florentina Mocanu-Schendel va modera toate sesiunile de întrebări și răspunsuri și discuția de tip panel de la Stanford University, intitulată Filmmaking –Academic Discipline to Industry Giant and Independent Innovator /Cinematografia – De la disciplină academică la industrie majoră și element independent de inovare.