Expoziție de pictură „Venezia – Acqua Viva” de Claudia Mandi

Expozitie de pictura Venezia - Acqua Viva de Claudia Mandi Expozitie de pictura Venezia - Acqua Viva de Claudia Mandi Expozitie de pictura Venezia - Acqua Viva de Claudia Mandi Expozitie de pictura Venezia - Acqua Viva de Claudia Mandi Expozitie de pictura Venezia - Acqua Viva de Claudia Mandi Expozitie de pictura Venezia - Acqua Viva de Claudia Mandi Expozitie de pictura Venezia - Acqua Viva de Claudia Mandi

Vineri, 14 iulie 2017, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, începând cu ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziției „Venezia – Acqua Viva” de Claudia Mandi.

Proiectul expozițional “Venezia – Acqua viva” încheie seria celor două expoziții personale pe care artista Claudia Mandi, bursier „Nicolae Iorga”, le-a deschis la Veneția pe durata bursei. Dacă conceptul celor doua expoziții anterioare era legat de trecerea de la zi la noapte a apelor venețiene și de ilustrarea unor zeități ale apelor, ideea acestei ultime expoziții se leagă exclusiv de principiul fluxului vital ce caracterizează orașul pe dinamica verticalității arhitecturii venețiene și cea a orizontalității apelor, ce revelează atmosfera vitalistă al orașului. La Veneția timpul se concretizează în elementul material al apei, într-un festin de oglinzi ce spațializează lumina, arhitectura și conferă orașului un caracter imuabil. Artista se concentrează asupra frumuseții catharhice și terapeutice a orașului pe care a simțit-o trăind efectiv la Veneția și a influenței pe care orașul o exercită atât asupra locuitorilor dar și asupra turismului de masă. Dacă spiritul lui Dumnezeu plutește deasupra apelor, apa nu poate decât să îl reflecte așa cum se și petrece la Veneția.

Claudia Mandi a absolvit în 1997 Facultatea de Arte și Design a Universităţii de Vest din Timișoara, specializarea Pictură. În perioada 2004–2006 a absolvit cursurile de master „Surse și resurse ale imaginii în pictura contemporană” la aceeași Universitate. În 2011 obținea a doua specializare în Istoria și Teoria Artei la Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara, cu lucrarea de licență „Iluzionismul spațial al plafoanelor baroce romane”. În perioada 2012–2014 a beneficiat de bursa „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania la Roma. Din 2006 activează ca muzeograf la Muzeul de Artă din Timișoara și apoi la Muzeul de Artă din Craiova. Acum este bursieră „Nicolae Iorga” la Institutul Român de Cultură si Cercetare Umanistică de la Veneția. De-a lungul anilor a avut 21 de expoziții personale, participând la numeroase simpozioane internaționale în (Italia, Franța, Egipt, Ungaria, România). Cele mai importante expoziții personale sunt Teatro di Marcello, Roma (2015); Accademia di Romania din Roma, Italia (2014); Muzeul de Etnografie Palau – Sardinia (2010); Il Denaro ( Ziar financiar) – Napoli, Italia (2010); Teatro dei Dioscuri din complexul Palatului Quirinale – Roma, Italia (2009); Galeria Marani – Roma, Italia (2007); Galeria Creuse Artistique – Gueret, Franța. Din 1998 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru ICOM ( Consiliul Internațional al Muzeelor).

Expoziţia organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va putea fi vizitată până pe 21 iulie 2017 în Mica Galerie a Institutului din Cannaregio 2212 – 30121 Veneţia. Intrarea este liberă.