Expoziția colectivă #NeverAgain la ICR Tel Aviv – eveniment de marcare a Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului din România

Pentru a marca Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului din România, ICR Tel Aviv găzduiește, în perioada 26.09 – 17.11.2023, expoziția colectivă intitulată #NeverAgain. Proiectul expozițional cuprinde lucrările a 16 artiști israelieni cu origini românești, ale căror familii au avut de suferit în timpul Holocaustului. În expoziție sunt aproximativ 30 de lucrări, majoritatea tablouri în ulei pe pânză, cât și instalații, care redau vizual durerea și nedreptatea acelor vremuri.

Lucrările aparțin următorilor artiști: Baruch Elron, Eunice Figueiredo, Jozsef Raz, Lia Laufer Rosenfeld, Irit Grosman Biber, Rachel Frohman Komlosh, Ronit Reinsten Blumenfeld, Yaakov Herevon, Rachel Gelber, Mordechai Hotovitz, Lea Vaisburd, Lilah Maor, Orit Tzvi Harpaz, Marina Santoro, Yael Izhak și Bella Rosenbaum.

Bella Rosenbaum este curatoarea și producătoarea expoziției, alături de Yaakov Herevon.

Vernisajul va avea loc în data de 28 septembrie, de la ora 17:30, la sediul ICR Tel Aviv. Alături de artiștii participanți, evenimentul îl va avea ca invitat pe E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, care va vorbi despre principalele trăsături ale Holocaustului din România. Binecunoscutul muzician Ladislau Roth, originar din Timișoara și supraviețuitor al Holocaustului, va susține un recital de pian, alături de Terry Gabor. Totodată, evenimentul se va încheia cu prezentarea volumului de poezii „HaTikva – Pașaport către Nemurire”, dedicat memoriei victimelor Holocaustului, de Cătălin Pilipăuțeanu-Pilly, în prezența poetului.